Rólunk


ISTORIA MOBILIERULUI PE SCURT (De la inceputuri)

Istoria mobilierului este indelung studiata pentru a intelege dezvoltarea acestuia, in functie de necesitatea omului, in anumite perioade sau ere. Cu siguranta, necesitatea crearii, precum si designul si functionalitatea mobilierului s-a dezvoltat treptat, gradat, suferind modificari pe toate planurile, privind atat materialele folosite, cat si conceptul in sine.

Nu se cunoaste cu exactitate perioada in care a fost inventata mobila, dar primele vestigii provin desigur, de la marile civilizatii antice- Egipt, Grecia si Imperiul Roman. Primele obiecte de mobilier erau executate din piatra, infatisand niste rafturi, drept spatiu de depozitare. De la trunchiuri de arbori şi bucati de lemn, oamenii au perfectionat constant obiectele de mobilier, pentru a-si crea confortul propriu.

Dupa cum spuneam, omul a folosit piatra, fierul, apoi lemnul, dar si alte materiale pentru confectionarea mobilei. Acest progres a inceput sa diferentieze deja paturile sociale, cei bogati avand taburete, scaune sau chiar tronuri, folosite de regi sau mari demnitari. Obiectele de mobilier ajung sa fie impodobite cu diverse simboluri, folosindu-se tehnici elaborate. Se pare ca in Grecia Antica se nasc primii artisti mestesugari, preocupati de confortul si functionalitatea mobilei, dar si de design, folosind astfel, ornamente scumpe.

In urma razboaielor pentru ocupatie ale romanilor, dupa cum era si firesc, dar si necesar, stilurile de creare a mobilei au fuzionat. Meşterii romani cunoaşteau aproape toate uneltele de prelucrare a lemnului pe care le foloseşte tâmplarul contemporan: rindele cu cutite de diferite forme, burghie si ferastraie de mâna perfectionate. Realizau placarea lemnului cu foi subtiri şi cunoşteau tehnologia curbarii lemnului. Esentele mai des utilizate erau: tuia, frasin, ulm si paltin.

Romanii au preluat tipurile de mobilier pentru şedere de la greci, apoi mobila romana a fost imitata, în toata Europa, începând cu Renaşterea si pana în primele decenii ale secolului al XIX-lea.

Perioada Renasterii Italiene, ofera mari artişti, care concep modele de mobila in stilul cu acelasi nume. Masa, biroul de scris si cabinetul fiind creatii ale Renaşterii italiene. Pe de alta parte, Renaşterea Engleza dezvolta stilul Elisabetan, mobilierul distingandu-se prin ornamentatia mai simpla si scaune impozante din lemn masiv de stejar.

Mobilierul, ca si stilul Baroc a luat nastere în Italia. Acesta se caracterizeaza prin forme curbe ample si ornamentate sculptate. Adesea, picioarele scaunelor, canapelelor, sofalelor si dulapurilor mobilierului baroc au forme clar sculptate în forma labei unui leu, simbol al puterii.

Stilul Rococo a fost generat tot în Franța, dar s-a raspândit ulterior în întreaga Europa, apoi în cele doua Americi. Aidoma arhitecturii, mobilierul in stil Rococo este unul impozant, masiv si elaborat, ornamentat cu sculpturi de dimensiuni mici si medii. Tot de Rococo apartine si stilul denumit "Ludovic", cu piese de mobilier sculptate in lemn masiv, dupa fatadele cladirilor. Acesta a fost catalogat drept stil "clasic".

Dupa aceste epoci ale mobilierului de mare lux, intra in scena mobilierul in stil neolasic, facandu-se economie atât de materiale, cât şi de motive decorative. Acest stil a influentat mobilierul din Anglia, Austria, Danemarca, tarile baltice, Ungaria, cele trei tari române-Transilvania, tara Româneasca şi Moldova- şi Rusia.

In Romania (mai cu seama in Transilvania, datorita zonei impadurite), se poate vorbi despre dezvoltarea industriei de mobila, in perioada comunista, pe cand fabricile au luat locul mestesugarilor, insa tamplarii si mesterii sculptori au reusit sa transmita din generatie in generatie traditia prelucrarii lemnului. Atat tehnicile de creare a mobilierului stil, cat si calitatea superioara a materialul lemnos, transforma piesele de mobilier in adevarate opere de arta. Angajatii acestor fabrici duc mai departe mestesugul mobilei romanesti, deprins de la vechii mestesugari ai zonei transilvanene. Unele fabrici de mobila isi continua cu succes activitatea si in prezent.

Dintre fabricile renumite in trecut face parte si fabrica de mobila "SIMEX", din Simleu Silvaniei, judetul Salaj.


ARTA DE A FACE MOBILA

Compania SIMEX este constituita din 4 fabrici de mobila care functioneaza fara intrerupere din anul 1947. Avem 420 de angajati, ateliere proprii de creatie cu designeri specializati, utilaje performante si cei mai buni profesionisti in arta prelucrarii lemnului. Detinem o larga retea de distributie in Romania, Europa, Rusia, Kazahstan, Uzbekistan si Ucraina. Traditia unica a mestesugului de mobila romaneasca SIMEX se transmite din generatie in generatie de peste un secol.

Stil,Confort, Durabilitate – Mobila Romaneasca SIMEX

Sub brandul arhicunoscut << Stil,Confort, Durabilitate – Mobila Romaneasca SIMEX >> producem o gama larga de mobilier: dormitoare, camera de zi, sufragerii, biblioteci, birouri, scaune, mese, comode TV, fotolii, canapele, mobila tapitata, mobile pentru copii, toate tipurile de mobilier mic si mare etc. Utilizam cel mai bun lemn din padurile seculare ale Transilvaniei. Precizam ca producem mobilier pentru hoteluri din care de asemenea oferim un asortiment bogat. Mobila reprezinta design-ul nostru insa producem si mobila personalizata la comanda clientului.Imbinand utilul cu placutul, functionalitatea cu design-ul, mobila face parte din intimitatea omului, iar SIMEX a inteles dintotdeauna acest lucru.




PRODUCATOR DE MOBILA DIN LEMN MASIV

Exportam mobila in Federatia Rusa, Ucraina, Kazahstan, Belarus, Uzbekistan, Turkmenistan, Georgia, Azerbaidjan, Armenia, Tarile Baltice si in toate republicile din ex-URSS unde nu degeaba se spune ca fiecare copil sovietic a fost «conceput» intr-un pat cu eticheta << Made in Romania >>. De asemenea, exportam mobila in: Anglia, Germania, Olanda, Belgia, Danemarca, Austria, Franta, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Arabia Saudita. Mobila romaneasca este cunoscuta in Europa, de mai mult de 300 de ani, este frumoasa, naturala, ecologica, rezistenta, «fara varsta» si nobila. Mobila SIMEX impodobeste unele interioare de la Kremlin, Sankt Petersburg, Palatul Prezidential din Turkmenistan, Palatul Parlamentului din Romania, Castelul Peles si diferite castele si institutii celebre din Europa.

La inceputul anilor '90, SIMEX are o traditie lunga (de peste 8 ani) ca producator si exportator de mobila destinata exclusiv pietei germane. Luand în considerare traditia mobilei romanesti, din anii ’60, ’70, ’80 pe piata estica: Rusia, si fostele republici URSS, producatorul de mobila SIMEX si-a reorientat gama sortimentala de mobilier destinata spre piata estica.

Specializata in mobilier de arta, masiv, elegant, respectand stilurile arhitectonice clasice, punand pe primul plan calitatea si dezvoltandu-si in permanenta paleta, SIMEX a devenit cel mai important producator de mobila romaneasca pe piata din Estul Europei, fiind un brand deja binecunoscut.

Vanzarile se fac atat prin colaboratori cat si prin magazinele proprii. La ora actuala avem o larga retea de distributie in Romania, Europa, Rusia, Kazahstan, Uzbekistan si Ucraina.

Creativitatea si inalta calificare a designerilor SIMEX si de asemenea colaborarea cu o multime de companii de profil din Vestul Europei cu experienta in producerea de mobila si marketing ne-au ajutat sa cream modele originale care satisfac gusturile si cerintele a unei game largi de clienti dintre cele mai sofisticate.

Sustenabilitatea produsului reprezinta una dintre valorile noastre statutare, mobila SIMEX are un coeficient de calitate ridicat: prin procesul de productie la cele mai bune standarde, materia prima, lemnul, se transforma in obiecte de mobilier de arta, a caror valoare inestimabila s-a impus pe piata de profil. Unul dintre cele mai importante criterii dupa care se face analiza CTC a mobilei este rezistenta si calitatea foarte buna materialelor folosite. Termenul de livrare este de la 10 la 30 de zile, acesta poate fi influentat si de volumul comenzii.

WhatsApp