Există extrem de multe opțiuni pe care le poți lua în considerare, când vine vorba de amenajările interioare, care îți pot transforma locuința într-un adevărat loc de poveste. Stilul victorian este unul dintre aceste exemple, care s-a făcut extrem de remarcat încă din cele mai vechi timpuri datorită eleganței, rafinamentului și bunului gust pe care-l aduce în orice locuință.


De la mobilierul predominant realizat din lemn masiv, cu diferite ornamente și culori, până la decorul plin de detalii și modele, stilul victorian a fost o adevărată manifestare de a crea spații impunătoare, sofisticate, dar care, în același timp, să fie concepute pentru a satisface nevoile tuturor, indiferent de buget și preferințe. Dacă și tu îți dorești să îți amenajezi locuința după acest decor impunător, ai o multitudine de motive pentru care să faci asta, întrucât, casa ta va avea un farmec aparte, mult stil și un rafinament pe măsură.


În continuare, o să vorbim pe larg despre ce este stilul victorian și te vom introduce într-o scurtă istorie a acestuia. Vom continua prin a-ți prezenta principalele sale caracteristici, dar piesele de mobilier esențiale, care nu trebuie să lipsească din acest decor de vis, precum ar fi cele concepute din lemn masiv. În final, îți vom oferi și câteva idei practice de amenajare a locuinței în stilul victorian.


1. Stil victorian -  ce este stilul victorian și o scurtă istorie 


Stilul Victorian este o parte extrem de importantă, dar și distinctă, în evoluția designului interior și arhitecturii. Acesta a apărut în Europa, în perioada în care regina Victoria a domnit în Marea Britanie, adică din anul 1837 și până la moartea sa din 1901. Această epocă a fost marcată prin schimbări semnificative în societate, de la cele economice și până la design, iar influențele sale au lăsat o amprentă profundă în domeniul esteticii chiar din întreaga lume.


Mai mult, înainte de a-ți amenaja și tu casa în stil victorian, trebuie să știi că această epocă a fost o perioadă de expansiune și creștere industrială, în care societatea britanică, în principiu, s-a dezvoltat extrem de rapid și a trebuit să facă față noilor trenduri de la vremea aceea. Cu toate acestea, epoca victoriană nu a fost cunoscută doar pentru inovația pe care a adus-o în diferitele domenii cheie ale societății, ci și pentru interesul crescut pentru artă, cultură și arhitectură, pe care oamenii începeau pe atunci să-l aibă. Această dorință de a descoperi și de a pune chiar și în aplicare noile idei a condus rapid la apariția stilului victorian, care a devenit emblematic pentru această perioadă și ușor de răspândit în întreaga lume.



Stilul Victorian - mmobila din lemn masiv



De asemenea, este important de menționat și faptul că atunci, casele în stil victorian de la arhitectură, până la designul interior, au fost influențate de o varietate de stiluri ale vremurilor trecute, precum ar fi neogoticul. Această combinație a dus rapid la crearea unei înfățișări proprii, cunoscută astăzi sub numele de „victorian”, care a evoluat extrem de mult pe parcursul a aproximativ șase decenii, adaptându-se la schimbările sociale și estetice ale timpului, motiv pentru care nu s-a demodat nici măcar în zilele noastre, când este în continuare cerut de foarte multe persoane. 


Oamenii își doresc, astfel, să aibă în propria locuință diverse ornamente care mai de care mai fascinante, culori vii și mobilier masiv, calitativ și adaptat vremurilor în care trăim. 


În acest sens, stilul victorian a avut un impact semnificativ nu doar în arhitectură și designul interior, ci chiar și asupra modului de viață a oamenilor de la vremea aceea, care au cunoscut o altfel de lume, prin intermediul său. Perioada a marcat o tranziție importantă de la societatea rurală, către lumea urbană și industrială, unde casele au început să devină mai accesibile pentru un număr mai mare de oameni. Cu această schimbare, a apărut și o nouă perspectivă asupra modului în care oamenii percepeau confortul din interiorul locuinței lor, dorindu-și să aibă una din ce în ce mai dotată și mai actualizată nevoilor zilnice.


1. Stil victorian -  ce este stilul victorian și o scurtă istorie- dormitor cu pat alb, draperii, masa de machiaj



2.  Stilul victorian - caracteristicile stilului victorian


Pentru a-ți face o viziune mai clară asupra caselor interioare în stil victorian, este important să cunoști și caracteristicile esențiale ale acestui curent. Ele îți vor fi de mare ajutor în tot procesul de amenajare și te vor face să iei cele mai practice și bune idei, pentru a ajunge cât mai mult la efectele dorite. 


În primul rând, unul dintre elementele definitorii ale stilului victorian este multitudinea detaliilor din locuință și a ornamentelor. Dacă în anumite spații, precum ar fi în cel minimalist, ele sunt de evitat, aici reprezintă un real „must have”. Poate fi vorba despre diferite elemente sculptate sau alte detalii complexe, care au rolul de a adăuga o notă puțin mai sofisticată spațiului.


2. Stilul victorian - caracteristicile stilului victorian- canapea de piele, fotoliu alb, masa cu decoratiuni, dulap de sticla


Totodată, acest curent mai este caracterizat și de o paleta bogată de culori, după cum evidențiam și anterior. Nuanțele folosite în stilul victorian sunt adesea destul de intense și vii, motiv pentru care permit posibilitatea exprimării personalității proprii cât mai mult. De la roșu aprins, la albastru regal și verde smarald, această gamă diversă și-a propus din cele mai vechi timpuri să creeze un impact puternic asupra celui care pătrunde în încăpere și să aducă o atmosferă diferită în interior, lucru care s-a și întâmplat.


Stilul Victorian - mmobila din lemn masiv - Mobila Simex


De asemenea, mobilierul victorian este, predominant, unul destul de robust, din lemn masiv, care nu se demodează niciodată și care este extrem de durabil, odată cu trecerea timpului. Detaliile sculptate și ornamentele diverse erau pe timpuri caracteristici importante, care schimbau complet înfățișarea unei încăperi, pe care o făceau să fie unică în felul său. Site-ul nostru este propriul producător de mobilier din lemn masiv, unde poți găsi cele mai bune piese de acest gen, însă pe larg vom discuta într-un alt capitol despre acest lucru.


Mai mult, tot în gama caracteristicilor stilului victorian se mai încadrează și utilizarea texturilor bogate și a materialelor calitative, precum ar fi catifeaua, marmura și, după cum am spus în repetate rânduri, lemnul masiv. Acestea nu aduc doar senzația de rafinament într-o încăpere, ci și foarte mult confort.



2. Stilul victorian - caracteristicile stilului victorian- fotolii rosii, pereti masivi de lemn



Pe vremuri, locuințele construite după acest stil aveau ferestre mari, înalte, impunătoare, aceasta fiind o trăsătură distinctivă a arhitecturii victoriene. Și interiorul locuinței era favorizat de prezența lor, întrucât ele contribuiau la crearea unor spații mult mai luminoase și aerisite.


Așadar, stilul victorian a împrumutat diferite caracteristici și obiecte din mai multe perioade și culturi, creându-și propria identitate. Acesta rămâne o sursă de inspirație pentru designul interior contemporan, iar elementele sale caracteristice adaugă o notă de eleganță și funcționalitate în orice spațiu.


2. Stilul victorian - caracteristicile stilului victorian- perete rosu, masa de lemn, ferestre mari, scaun



3. Casă în stil victorian - importanța lemnului masiv în stilul victorian și principalele piese de mobilier


Lemnul masiv a fost și va rămâne pentru totdeauna un element central în designul interior al stilului victorian, aducând o calitate  aparte în casele celor care optează pentru el, dar și o notă de eleganță și extrem de mult bun -gust. Totuși, importanța sa nu se rezumă doar la aspectul estetic, ci și la durabilitatea și rafinamentul pe care acest material îl aduce în fiecare piesă de mobilier. Așadar, în cele ce urmează, îți vom oferi câteva exemple din lemn masiv, care nu ar trebuie să lipsească dintr-o locuință amenajată în acest stil.


În primul rând, comodele din lemn masiv au fost dintotdeauna unele dintre elementele esențiale în decorul interior victorian. Aceste piese de mobilier se evidențiază prin detaliile sculptate pe uși, prin mânerele elegante și diferite, dar și prin finisajele ușor lucioase. Ele sunt indispensabile în orice locuință, întrucât sunt utilizate pentru depozitarea hainelor și a altor obiecte, iar suprafața lor poate fi folosită drept un bar sau pentru susținerea unui televizor.



3. Casă în stil victorian - importanța lemnului masiv în stilul victorian și principalele piese de mobilier- comoda tv din lemn masiv3. Casă în stil victorian - importanța lemnului masiv în stilul victorian și principalele piese de mobilier- comoda tip bar lemn masiv


Când vorbim de mobila pentru living din lemn masiv, atunci un „must have” îl reprezintă, fără doar și poate, fie un bufet cu vitrină, fie un argintar. Acestea au fost folosite încă din cele mai vechi timpuri pentru depozitarea tuturor tipurilor de veselă, fiind adevărate opere de artă în zilele noastre. Astfel, dacă îți dorești o locuință care să corespundă perfect stilului victorian, pe site-ul nostru vei găsi cele mai calitative și unice piese de acest gen. Piesele de mobilier sunt produse proprii, astfel încât îți garantăm cele mai durabile produse.


3. Casă în stil victorian - importanța lemnului masiv în stilul victorian și principalele piese de mobilier- argintar cu 2 usi3. Casă în stil victorian - importanța lemnului masiv în stilul victorian și principalele piese de mobilier- bufet cu vitrina din lemn



Nu trebuie să uităm însă nici de șemineele din lemn masiv, care sunt un element central în casele victoriene, aducând nu doar căldură, ci și o notă distinctivă de eleganță. Ele pot fi așezate tot în sufragerie, fiind, fără doar și poate, punctul „cheie” al încăperii.


3. Casă în stil victorian - importanța lemnului masiv în stilul victorian și principalele piese de mobilier- semineu din lemn3. Casă în stil victorian - importanța lemnului masiv în stilul victorian și principalele piese de mobilier- semineu din lemn masiv


Pe listă mai trebuie să includem și canapelele din lemn masiv, realizate cu o mare atenție la detalii în atelierul nostru, concepute cu tapițerii elegante și rafinate și picioare masive. Acestea sunt disponibile într-o gamă diversă de modele, nuanțe, pentru a fi integrate cât mai ușor în paleta de culori aleasă de tine. Ele pot fi amplasate în centrul camerei, în fața cărora mai trebuie să mai adaugi și mese din lemn masiv, perfecte de savurat cina alături de invitați sau de familie, într-o zi specială din viața voastră. În funcție de modelul pentru care optezi, ele pot avea picioarele sculptate, blaturile masive și o formă diferită, după necesități.


3. Casă în stil victorian - importanța lemnului masiv în stilul victorian și principalele piese de mobilier- canapea cu tapiterie alba, masa lemn3. Casă în stil victorian - importanța lemnului masiv în stilul victorian și principalele piese de mobilier- masa tip birou, scaun

3. Casă în stil victorian - importanța lemnului masiv în stilul victorian și principalele piese de mobilier - masa din lemn masiv3. Casă în stil victorian - importanța lemnului masiv în stilul victorian și principalele piese de mobilier- canapea cu tapiterie maro, masa alba

Nu în ultimul rând, tot la elementele principale pe care trebuie să le aibă orice locuință amenajată în stil victorian se mai numără și cuierele din lemn masiv, care nu sunt importante doar pentru estetică, ci sunt și piese foarte practice, amplasate în holul locuinței. Majoritatea modelelor pe care ți le punem noi la dispoziție sunt concepute atât cu oglindă, cât și cu suficient loc pentru depozitarea pantofilor, dar și hainelor.


3. Casă în stil victorian - importanța lemnului masiv în stilul victorian și principalele piese de mobilier- cuier din lemn masiv3. Casă în stil victorian - importanța lemnului masiv în stilul victorian și principalele piese de mobilier- cuier maro din lemn masiv


Așadar, lemnul masiv în stilul victorian nu este doar o alegere ce ține de estetică, ci și o investiție în calitatea și durabilitatea acestor piese, asemenea caselor englezești, în care se regăsesc astfel de piese de mobilier.



4. Case în stil victorian - idei de amenajări pentru stilul victorian


Pentru a-ți face o idee mai amplă asupra interiorului caselor în stil victorian, în continuare, o să-ți mai oferim câteva idei practice pe care le poți lua în calcul, dacă și tu urmează să-ți amenajezi sau reamenajezi locuința astfel.


4. Case în stil victorian - idei de amenajări pentru stilul victorian- masa lemn, scaune, candelabru, pahare si farfurii



În primul rând, după cum am vorbit în repetate rânduri, este important să optezi pentru mobilier din lemn masiv, cu linii elegante și detalii sculptate. Așadar, dacă este vorba de living, poți amplasa în centrul camerei una dintre canapelele despre care vorbeam mai sus, chiar în fața sa un șemineu de lemn, iar în colțurile opuse ale camerei două fotolii din lemn masiv, perfecte pentru momentele de relaxare sau pentru cele în care ai invitați. Nu uita, de asemenea, de masa de dining, care trebuie aleasă în funcție de mărimea familiei, astfel încât să fie suficient de încăpătoare.


4. Case în stil victorian - idei de amenajări pentru stilul victorian- fotoliu alb cu flori4. Case în stil victorian - idei de amenajări pentru stilul victorian- fotoliu cu tapiterie florala


Alege o paletă de culori intensă și nu-ți fie teamă să experimentezi, pentru că despre asta e vorba în stilul victorian. Așadar, optează pentru tonuri de roșu, verde smarald, auriu și albastru regal, toate fiind caracteristice acestui curent, fiind integrate ușor în tapițerii, perdele și pereți.


De asemenea, dacă vorbim tot de living sau de dormitor, alege draperii care să aibă franjuri la bază sau unele cu volane, care adaugă un aer grandios și foarte elegant. Nu uita să adaugi și  covoare elegante, de preferință cu modele complexe sau cu unele florale, dar și dulapuri din lemn masiv, esențiale în toate camerele pentru depozitarea lucrurilor personale.


4. Case în stil victorian - idei de amenajări pentru stilul victorian- dulap maro cu 2 usi4. Case în stil victorian - idei de amenajări pentru stilul victorian- dulap alb cu 4 usi


De asemenea, corpurile de iluminat joacă și ele un rol esențial în această amenajare, motiv pentru care trebuie să le acorzi o mare importanță și lor. Candelabrele cu mai multe brațe, lămpile de masă sau aplicele de perete extrem de elegante contribuie la crearea unei atmosfere desprinse fix din acea epocă.


4. Case în stil victorian - idei de amenajări pentru stilul victorian- aplice perete cu diferite brate4. Case în stil victorian - idei de amenajări pentru stilul victorian- aplice tip lumanare


Nu în ultimul rând, integrează și cât mai multe elemente florale și ornamente în decor. Florile proaspete sau aranjamentele din mătase, precum și statuetele sau vazele cu motive clasice, adaugă o notă de eleganță, iar accesoriile din vremea respectivă, precum ar fi obiectele de cristal, candelabrele despre care am discutat mai sus sau tacâmuri din argint sunt și ele extrem de importante. 



În concluzie, stilul victorian este alegerea ideală pentru persoanele care își doresc confort, eleganță, dar și durabilitatea pieselor de mobilier. S-a făcut remarcat încă din cele mai vechi timpuri și a rămas și până astăzi una dintre principalele alegeri ale oamenilor, când vine vorba de designul interior. Tu ce părere ai despre acest tip de amenajare?


Sursa foto: mobilasimex.ro, unsplash.com, freepik.com, pexels.com