Scandinavii au câștigat de-a lungul anilor reputația de a avea un simț al designului rafinat și minimalist. Alegerile lor în materie de decorare interioară s-au distins mereu prin eleganța simplă și prin utilizarea pieselor solide și longevive, precum mobilierul din lemn masiv. De altfel, lemnul masiv poate fi considerat elementul central al designului scandinav, oferind căldură, autenticitate și un aer natural în fiecare colț al unei case.


De la mobilierul simplu și funcțional, până la accesoriile delicate, cum sunt ramele foto și bolurile simple, lemnul este prezent într-o varietate bogată de forme și texturi. Stilul decorativ abordat de către locuitorii Suediei, Danemarcei și Norvegiei a devenit un adevărat trend global și a dat naștere unor concepte foarte populare, precum „hygge”. În acest articol, vom analiza particularitățile stilului scandinav, pentru cele mai importante încăperi ale unei case.


1. Stilul scandinav - principalele particularități ale stilului scandinav


Stilul decorativ scandinav propune o abordare estetică distinctă și captivantă, caracterizată de simplitate, funcționalitate și atenție sporită la detalii. Acest stil a ajuns să capete o popularitate tot mai mare în întreaga lume, în ultimii ani, datorită aspectului aerisit și luminos, care emană senzații de liniște și rafinament. Pentru a putea fi înțeles în detaliu ce propune stilul de design interior scandinav, este necesar să se cunoască principiile de bază ale acestuia. Iată despre ce este vorba


    1. Lumina naturală abundentă - stilul scandinav pune accent deosebit pe beneficiile luminii naturale. Prin utilizarea ferestrelor mari și a materialelor transparente pentru perdele și draperii, estetica nordică aduce în prim-plan lumina solară, creând un ambient plin de energie.

      2. Culori neutre și luminoase - paleta de culori scandinav este dominată de nuanțe precum alb, gri și bej. Este vorba despre culori neutre, care servesc drept fundal perfect pentru elementele decorativ cu accente vibrante. Culorile neutre și deschise creează o atmosferă calmă și spațioasă.

      3. Mobilier funcțional - mobila folosită în estetica scandinavă este celebră pentru designul său simplu, ergonomic și deosebit de funcțional. În această estetică, fiecare piesă de mobilier are un scop bine definit și o formă minimalistă, iar lemnul masiv este în general materialul preferat, deoarece din el se obțin corpuri funcționale și de culori naturale potrivite stilului.


      1. Stilul scandinav - principalele particularități ale stilului scandinav

      Imagine de Lotus Design N Print pe Unsplash.com


        4. Texturi și materiale naturale - pe lângă lemnul masiv, materialele precum bumbacul, lâna și pielea naturală sunt foarte des utilizate în stilul scandinav, pentru a adăuga confort și căldură spațiilor. Plantele de interior și aranjamentele florale sunt și ele definitorii pentru grija scandinavilor pentru elementele naturale, fiind și o importantă sursă de echilibru în încăperi.


          5. Design minimalist - stilul scandinav abordează un design minimalist care se axează pe strictul necesar. El exclude ornamentele inutile și excesul de obiecte. Și în cazul obiectelor de mobilier, se merge pe versiuni finisate într-un mod care să reliefeze frumusețea naturală a materialului. Din acest motiv, lemnul masiv este atât de apreciat.


            6. Artă și accesorii personale - utilizarea obiectelor de artă și a celor personale este foarte încurajată în stilul scandinav. Aceste elemente conferă un aspect autentic și personalizat fiecărui spațiu. Se utilizează obiecte artizanale, rame de fotografii, tablouri simple și alte elemente care se îmbină armonios cu mobilierul simplu, pentru crearea unui mediu plin de caracter.


              7. Prioritatea este confortul - scandinavii pun un deosebit accent pe confortul din interiorul casei lor. Așternuturile moi, covoarele calde și pernele pufoase contribuie la crearea unui ambient primitor. Păturile și noptierele din lemn de calitate adaugă și ele la estetica generală, dar oferă și o senzație plăcută de durabilitate și soliditate. 


              Conceptul de „hygge” și stilul scandinav de design interior


              Conceptul de „hygge” reprezintă o parte integrantă a stilului decorativ scandinav și a ajuns să fie o filozofie de viață născută în Danemarca. Această filozofie pune accentul pe căldură, confort și bucurie în momentele simple ale existenței. În contextul decorului interior, filozofia „hygge” se evidențiază prin amenajarea locuințelor în vederea generării unui mediu care să promoveze relaxarea și conexiunea cu cei apropiați.


              Stilul decorativ scandinav și „hygge” merg braț la braț, concentrându-se pe elemente care aduc un sentiment de intimitate și binecuvântare în fiecare colț al casei. Un aspect esențial al acestei filozofii este folosirea pieselor de mobilier din lemn masiv și al accesoriilor minimaliste, care oferă căldură și autenticitate spațiilor interioare. 


              „Hygge” încurajează crearea unui ambient prietenos și deosebit de primitor, în care lumina naturală, culorile calde și materialele naturale, cum ar fi lemnul, contribuie la generarea unui aspect reconfortant și foarte plăcut. Mobilierul funcțional, texturile moi și arta personală se îmbină pentru crearea unui spațiu care arată și, mai ales, se simte bine!


              În perioada rece a anului, „hygge” încurajează folosirea luminilor calde, a covoarelor pufoase și a plăpumilor, pentru crearea unui sentiment de siguranță și căldură. Elementele decorative, cum sunt plantele de interior și lumânările, adaugă un farmec suplimentar, contribuind la atmosfera generală de bine. 


              1. Stilul scandinav - principalele particularități ale stilului scandinav


              Imagine de Stella Rose pe Unsplash.com


              Așadar, „hygge” și stilul decorativ scandinav se află în simbioză perfectă, fiind amândouă rodul unei estetice simple, naturale. Naturalețea obiectelor din lemn, dar și accesoriile călduroase și simple se îmbină armonios cu ideea de a genera un spațiu în care oamenii să se simtă confortabil și conectați cu lumea din jur. În continuare, vom prezenta rețeta decorării unei case în stil scandinav, abordând fiecare încăpere care poate fi amenajată în acest mod.



              2.  Casă stil scandinav - cum aleg nordicii să își decoreze fiecare încăpere


              2. Stilul scandinav. Casă stil scandinav - cum aleg nordicii să își decoreze fiecare încăpere

              Imagine de Katja Rooke pe Unsplash.com


              Pentru a decora în stil scandinav o casa, este necesar să se țină cont de ceea ce presupune acest stil din punct de vedere al mobilierului, luminii și decorațiunilor. Fiecare încăpere dintre principalele spații ale unei case poate fi completată în mod specific, în baza principiilor scandinave.


              2.1 Case în stil scandinav - cum se decorează holurile


              Stilul scandinav de design al holurilor propune o atmosferă plină de luminozitate, funcționalitate și un farmec simplu în fiecare colț al acestei zone de tranzit. Se folosesc cuiere din lemn masiv ca element care conferă autenticitate și căldură în spațiu. Cu forme simple și finisaje naturale, cuierele din lemn masiv produse de Simex și disponibile pe MobilaSimex.ro sunt practice, dar și estetice, oferind un loc excelent pentru organizarea hainelor și accesoriilor.


              2.1. Stilul scandinav. Case în stil scandinav - cum se decorează holurile

              Imagine de Hutomo Abrianto pe Unsplash.com

              Pentru completarea holurilor în stil scandinav, se folosesc și dulapuri din lemn masiv, care asigură spațiu suplimentar de depozitare și contribuie la ordinea excelentă din coridor. Cu uși elegante și detalii minimaliste, dulapurile din lemn masiv concepute pentru stilul scandinav sunt special gândite să îmbine armonios formele și culoarea lor cu estetica generală a holului, aducând un aer natural și relaxant în spațiu.


              Stilul scandinav se remarcă prin folosirea culorilor deschise și a luminii naturale, lucru de care se ține cont și în cazul holurilor. Dacă este posibil accesul la lumină naturală, acest lucru este încurajat, la fel ca includerea în planificarea de design a ideii de abordare practică și elegantă, în același timp.


              2.2. Casă în stil scandinav - decorarea sufrageriei? 


              Un alt element central în sufrageria scandinavă este șemineul din lemn masiv, care conferă căldură și atmosferă specială, liniștită, întregului spațiu. Stilul scandinav aduce la viață șemineele cu linii clare și cu design minimalist, iar lemnul masiv accentuează simplitatea, precum și autenticitatea acestei piese.


              Pentru ca livingul să își îndeplinească și rolul funcțional, canapelele din lemn masiv și fotoliile din lemn masiv completează perfect stilul scandinav. Canapelele oferă un loc foarte confortabil pentru relaxare, iar formele simplificate și culorile neutru, în combinație cu duritate lemnului masiv, contribuie la atmosferă caldă și primitoare, pe termen îndelungat. Și fotoliile adaugă un plus de confort și personalitate spațiului, iar designul ergonomic este esențial.



              2.3. Amenajare în stil scandinav - dormitorul?


              Amenajarea dormitorului în stil scandinav este o idee foarte apreciată, datorită faptului că în această abordare se pune accentul pe lumină naturală și pe o energie liniștitoare, ideală pentru spațiul în care oamenii aleg să se odihnească.  Este încurajată utilizarea culorilor deschise, precum alb, crem sau bej, precum și a mobilierului simplu, inclusiv comode din lemn masiv


              Comodele sunt foarte importante în organizarea și estetica designului scandinav. Cu designuri minimaliste și finisaje naturale, aceste piese de mobilier adaugă căldură și funcționalitate spațiului, fiind ideale pentru depozitarea hainelor, dar și a lenjeriilor de pat și a altor obiecte cu utilitate sporită în această încăpere. 


              Foarte importantă, într-un dormitor scandinav, este și calitatea patului și a saltelei și lenjeriei utilizate. Acestea trebuie să fie din materiale cât mai fine și confortabile, pentru a încuraja liniștea necesară unei odihne de calitate. La acest lucru contribuie și lumina naturală, care trebuie fructificată la maximum prin folosirea draperiilor ușoare, subțiri, prin care lumina pătrunde.


              Covorul contribuie și el la crearea unui mediu primitor și confortabil, iar plantele de interior completează designul și aerul prietenos al încăperii, care se transformă într-un spațiu echilibrat, ideal pentru odihnă.


              2.3. Stilul scandinav. Amenajare în stil scandinav - dormitorul

              Imagine de taylor hernandez pe Unsplash.com


              2.4. Amenajări în stil scandinav - bucătăria și baia


              Baia și bucătăria sunt alte spații importante pentru orice casă, iar stilul scandinav vine cu soluții multiple și atunci când vine vorba despre decorarea acestor încăperi. Firește, este îmbrățișat același set de principii referitoare la lumină naturală, funcționalitate și minimalism. Pentru bucătărie, paleta de culori recomandată este cea care cuprinde nuanțe de alb, gri deschis, bej, crem sau chiar bleu ciel.


              Mobilierul simplu și funcțional, din lemn, definește aspectul general, iar mesele și scaunele produse din astfel de materiale adaugă căldură și funcționalitate spațiului. Se recomandă și adăugarea de accente de design, precum lămpile suspendate și accesoriile viu colorate, pentru personalizarea încăperii. 


              2.4. Stilul scandinav. Amenajări în stil scandinav - bucătăria și baia

              Imagine de R Architecture pe Unsplash.com


              În ceea ce privește baia, stilul scandinav se reflectă într-un design simplu, deosebit de minimalist, unde spațiul este maximizat pentru crearea unei senzații de deschidere și ordine. Albul este culoarea perfectă, deoarece poate să fie folosită pentru a pune în valoare micile obiecte de decor, inclusiv sticla care poate fi utilizată la cabina de dus. 


              Obiectele sanitare sunt deseori ascunse în spații ingenioase de depozitare, pentru menținerea aspectului simplu și ordonat. În cele mai rafinate case scandinave, se utilizează cuve și căzi de lemn masiv sau cu finisaje care imită aspectul natural al lemnului, astfel încât să se creeze o notă autentică și rustică în amenajarea băii. Prosoapele moi completează și ele imaginea, la fel ca gresia și faianța în culori deschise.


              2.4. Stilul scandinav. Amenajări în stil scandinav - bucătăria și baia (1)

              Imagine de Sanibell BV pe Unsplash.com


              2.5. Corpurile de iluminat și rolul lor în decorarea unui apartament în stil scandinav


              Când vine vorba despre corpuri de iluminat, rolul lor în stilul decorativ scandinav este unul primordial. Corpurile de iluminat aduc o atmosferă caldă și luminoasă în fiecare încăpere. În această estetică, lumina este atât un element funcțional, cât și un instrument esențial pentru crearea unei atmosfere primitoare, reconfortante. În stilul decorativ scandinav, corpurile de iluminat se caracterizează prin design simplu și curat.


              Lămpile suspendate cu abajururi textile, în culori neutre sau albe, aduc o lumină difuză și plăcută, contribuind la crearea unui ambient deosebit de relaxant în orice spațiu. Se utilizează deseori și lumini de perete sau plafoniere, pentru a distribui uniform lumina chiar și în spațiile extinse, precum livingurile, evitând supraîncărcarea vizuală. 


              Aceste corpuri au forme simple și se integrează armonios în designul scandinav minimalist, generând o iluminare uniformă și eficientă. Candelabrele și lămpile de podea pot fi folosite ca element decorativ suplimentar, oferind farmec rustic încăperilor, mai ales livingurilor și dormitoarelor.


              Pe lângă corpurile speciale, iluminatul în stilul decorativ scandinav se bazează foarte mult pe lumina naturală, iar ferestrele mari, lipsa draperiilor sau folosirea lor în nuanțe deschise și cu texturi subțiri contribuie la maximizarea luminii naturale.


              În concluzie, dacă dorești să îți decorezi și tu casa ori apartamentul în stil scandinav, este recomandat să respecți principiile pe care ți le-am prezentat, punând accent pe mobilierul de calitate. Piesele de mobilier din lemn masiv, precum cele din oferta MobilaSimex.ro, dar și corpurile de iluminat din oferta noastră te vor ajuta să obții acel design interior în stil scandinav la care ai visat mereu!