Stilul industrial este reprezentat de existența anumitor piese de design, expuse, nefinisate, în stare brută, dar cu un farmec aparte. Acest stil de amenajare este abordat atât în cadrul locuințelor, cât și în proiectele privind spațiile de distracție, restaurante, cafenele etc. Stilul industrial s-a născut odată cu începutul secolului al XX-lea, când halele vechilor fabrici au devenit locuințe, magazine sau birouri. Amenajările din această categorie lasă permanent impresia de imperfecțiune, astfel că, arhitectura industrială are constant un aspect ,,incomplet’’, cu pereți neșlefuiți, bare și suporturi de fier lăsate la vedere, sârme și cabluri expuse. 

 

Pentru un plus de efect, elementele specifice designului industrial sunt combinate cu piese moderne sau chiar vintage. Această formulă conferă spațiului respectiv un ambient mai călduros și primitor, fiind totodată neutralizată estetica dură, reprezentată de culorile reci și materialele brute care se regăsesc în stilul industrial. Dacă ai în plan să aduci în locuința ta acest tip de amenajare interioară, atunci descoperă mai departe câteva reguli și secrete prin care să îmbini corect cromatica și materialele necesare pentru un rezultat ca în reviste.


1. Stilul industrial – Top 10 reguli de aur pentru (re) amenajarea spațiilor mici sau mari


Stilul industrial este caracterizat de câteva obiecte esențiale, cu formă robustă, în care predomină materiale precum lemnul masiv, fierul forjat, sticla, betonul sau oțelul. Acestea sunt lăsate le vedere în starea lor naturală. Piesele de mobilier sunt reduse la cele de strictă necesitate, pentru a evita aglomerarea inutilă a suprafeței respective.  

Acest mod de amenajare are ca sursă de inspirație materialele naturale, elementele simple și finisajele antichizate, care amintesc de halele fabricilor de la sfârșitul secolului al XIX-lea.


1. Stilul industrial - canapea, masa, fereastra



Care sunt caracteristicile care descriu mobilierul tipic industrial? 


Mobilierul industrial impresionează prin liniile simple, componente din lemn cu aspect neșlefuit, fără detalii decorative. Paleta cromatică utilizată nu este foarte generoasă, dar se rezumă la culori neutre, care pot fi ușor îmbinate pentru un aspect vizual de bun gust. Negrul e ideal pentru contrast, albul conferă luminozitate, griul este excelent pentru mobilă și pereți, tonurile metalice sunt specifice obiectelor ornamentale, maro este prezent în piesele de mobilă și elemente decorative, iar roșu poate fi utilizat ca nuanță de accent.  


Cum integrezi elegant obiectele decorative în designul industrial? 


La fel ca în cazul articolelor de mobilier și elementele de decor sunt reduse la puține și de efect pentru a evita aglomerarea vizuală. Cele mai populare decorațiuni sunt vazele sau suporturile de lumânări din ciment, cuferele, candelabrele sau lămpile din metal. Pentru a adăuga mai multă personalitate locuinței poți integra obiecte de artă abstractă, semne de circulație, afișe publicitare și alte astfel de accesorii de inspirație urbană. 


Pentru cei care fac acum cunoștință cu stilul industrial, iată care sunt criteriile de bază sau regulile reprezentative de la care pornesc planurile de amenajare interioară: 


  • Expunere elemente structurale



Deși pentru unele persoane ar putea să pară ciudată ideea de a lăsa la vedere pereții din cărămidă, suprafețele din beton sau lemn și țevile metalice, în realitate, toate acestea descriu prin excelență o casă amenajată în stil industrial.  


  • Caracteristica open space

Încăperile open space sunt ceva obișnuit în locuințele industriale. Dacă ai așa ceva deja, atunci valorifică această structură arhitecturală pentru a o integra cât mai corect în designul industrial. 


  • Folosește culori neutre, dar nu uita de accente

Culorile care alcătuiesc paleta cromatică aferentă amenajărilor interioare în stil industrial au fost menționate anterior. Pentru a anihila senzația de răceală și pentru a imprima locuinței o notă de căldură, apelează la tonuri-accent, începând de la bleu, galben, portocaliu luminos, roșu intens și până la verde deschis.

1. Stilul industrial - canapea living, lemn masiv, galbena

Este de la sine înțeles că stilul industrial este unul sobru, dar dacă sunt adăugate câteva elemente potrivite, vei putea apoi observa cum spațiul respectiv se însuflețește uimitor. Printre cele mai îndrăgite elemente decorative de efect se află țesăturile vesele, pernele decorative, îmbinarea unei nuanțe de gri cu o culoare deschisă, un fotoliu colorat etc.
  • Obiectele decorative reprezentative

Dacă dorești să îmbunătățești estetica spațiului industrial, atunci notează câteva elemente cu rol ornamental și care ilustrează cel mai bine esența acestui stil.

  • Seif metalic;
  • Ceasuri de perete sau de masă, fabricate din sticlă cu fier și care prezintă un aspect ușor antichizat;
  • O masă veche de cusut;
  • Oglinzi cu rame metalice;
  • Coșuri metalice pentru depozitare;
  • Picturi pe pânză de dimensiuni mari;
  • Tablouri și sculpturi;
  • Scaune din metal cu picioare concave.


  • Stilul finisajelor

Acestea sunt prin excelență, imperfecte. Cele mai comune exemple în acest sens sunt pereții scorojiți sau suprafețele cu cărămidă aparentă, tapet tip hârtia de ziar sau cea care imită cărămida, placaje cu paleți din lemn sau vopsea cu aspect de beton. În ceea ce privește parchetul, designerii te sfătuiesc să te orientezi către parchet din lemn masiv, mochetă dură sau dale ceramice.


    1. Stilul industrial - pat matrimonial lemn, perete cu scanduri lemn, doua veioze

    • Focusul asupra elementelor-cheie

    Șemineele și pereții sunt punctele forte către care să-ți îndrepți atenția. Acestea pot fi renovate cu materiale industriale expuse, iar restul spațiului poate fi amenajat într-un stil modern.


    1. Stilul industrial-semineu din lemn masiv


    Pentru pardoseli, blaturi, căzi și chiuvete utilizează cu încredere betonul finisat sau nefinisat, lustruit sau mat. Pentru pardoseli poți opta și pentru materiale precum piatră arsă ori lemn, în funcție de preferințe. Important este să eviți covoarele de dimensiuni mari. Totuși, pentru o notă de accent poți personaliza încăperea cu câteva covorașe mici, cu motive tradiționale și de preferat ca acestea să fie lucrate manual.

    • Mobilierul industrial

    Așa cum s-a specificat anterior, piesele de mobilier sunt definite de un design robust, adesea fiind realizate din lemn masiv cu inserții metalice, precum spătarele, suporturile sau picioarele. Într-o cameră industrială vintage pot fi introduse canapele din lemn masiv, iar în camera de odihnă, se vor armoniza cu succes piesele de mobilier din lemn masiv cu elemente de fier. 


    Sunt de asemenea binevenite blaturile neprelucrate, băncile realizate din paleți de lemn, mesele cu structură metalică și lemn neșlefuit. 

    Stilul industrial vintage poate fi accentuat cu ajutorul unei măsuțe de cafea din lemn cu finisaj natural sau vopsită în culori nude. 

    • Lipsa draperiilor și a perdelelor

    Una dintre regulile de amenajare în stil industrial este cea care exclude prezența draperiilor și a perdelelor. Ferestrele trebuie să fie mari și să rămână goale, astfel amintind de cele existente în tradiționalele fabrici.

    • Corpurile de iluminat

    Ca regulă generală, corpurile de iluminat preferate de adepții stilului industrial sunt în majoritatea cazurilor, lustre, aplice, pendulele metalice, lampadare, veioze fără abajur și lămpi din fier, bronz sau cupru, de preferat cu brațe reglabile.

    • Peretele de accent

    Pentru mai multă expresivitate în designul interior stil industrial pot fi amenajați așa numiții pereți de accent pentru cel puțin una dintre camere. De regulă, livingurile și dormitoarele sunt camerele folosite pentru acest scop. Așadar, alege un perete înalt pe care să-l personalizezi cu tablouri mari. Dacă peretele este realizat din cărămidă expusă, atunci înfrumusețează-l prin picturi murale, abstracte sau adăugarea de numere, litere și alte asemenea simboluri pentru mai mult efect.


    2.  Stil industrial – Cum adaugi o notă rebelă celor mai intime zone din locuință?


    2. Stil industrial - canapea, leme, semineu


    Spațiile amenajate în stil industrial sunt prin excelență nonconformiste. Cine rezonează cu acest tipar știe că tot este permis, de la structuri metalice, lemn masiv, bricolaj lăsat la vedere și până la mici detalii integrate strategic pentru a compensa răceala cromatică. Elementul reprezentativ sunt cablurile sau țevile. În multe locuințe acestea sunt camuflate elegant prin metode inovative, ceea ce nu este valabil și pentru camerele industriale. Așadar, acestea nu trebuie mascate în vreun fel, ci din contră, lăsate la vedere, dar în manieră care să exprime bun gust.

    • Amenajarea bucătăriei industriale

    Bucătăriile renovate în stil industrial aduc mai mult cu un spațiu dedicat relaxării, în care primează elementele multifuncționale și anumite piese care asigură o senzație de confort. Proiectul de amenajare a bucătăriei ar putea să înceapă cu următorii pași:

    1. O masă cu scaune tip bar, confecționate din lemn cu inserții metalice sau o insula cu cadru metalic;
    2. Dulapuri și blaturi din lemn. Acest material este rezistent la umiditate, uzură, iar în plus, emană o notă ospitalieră, datorită culorii naturale;
    3. Poți echipa blatul de lucru cu un șir de lumini sau poți integra în decor un candelabru metalic;
    4. Pentru a menține armonia în bucătărie este indicat să creezi o uniformitate, mai ales în ceea ce privește materialul dominant. Hota, cuptorul sau plita, suporturile suspendate pentru organizarea veselei, ceainicele, lăzile pentru pâine și recipientele pentru condimente se recomandă să fie fabricate din metal.

    De asemenea, bucătăriile în stil industrial sunt ușor recognoscibile prin prezența dulapurilor cu uși de sticlă sau deschise. Înviorează decorul bucătăriei tale cu ajutorul unor ghivece de plante. 

    Joacă-te cu materialele și formează combinații care accentuează stilul industrial în designul interior. Alege piese create din lemn și tapițerie din piele. Lasă ferestrele libere, fără nici un fel de perdele și menține o simplitate plăcută evitând decorațiunile.

    • Designul băii industriale

    Pentru amenajarea băii în stil industrial poți urma aceleași reguli ca în restul încăperilor. În spațiul sanitar trebuie să primeze lemnul masiv în combinație cu fier, inoxul pentru lavoar, pardoseala din gresie care imită betonul, rafturile din lemn, iar pereții din cărămidă expusă rămân elementul central. De asemenea, pereții pot fi îmbrăcați în plăci din piatră naturală.  Dacă te încântă ideea peretelui accent, atunci aplic-o cu încredere și în ceea ce privește renovarea băii.  

     

    Achiziționează obiecte sanitare fabricate din piatră și așează-le lângă robinetele și bateriile din metal. Neutralizează răceala vizuală cu ajutorul unui ghiveci cu plante artificiale, precum și prosoape realizate din materiale naturale. Ca surse de lumină, în baia industrială pot fi incluse becurile suspendate sau lămpi de perete.

    • Aranjarea holului

    Deși holul poate însemna pentru unii o simplă cale de acces în locuință, în realitate, acesta poate completa designul interior. Include aici cuiere din lemn masiv, o consolă din fier sau pantofare din lemn. Nici holul nu trebuie să facă excepție de la farmecul redat de elementele decorative. Regula însă, rămâne aceeași. Rezumă-te la piese puține și de efect.


    2. Stil industrial - cuier din lemn masiv

    2. Stil industrial - masuta cafea din lemn masiv

    Poți așeza pe perete o oglindă statement cu accente metalice, un covor monocrom, o lampă de podea sau un lampadar, alături de un cufăr pe post de măsuță și fotolii din lemn masiv pentru a crea astfel un spațiu optim de lectură și relaxare. Mai pot fi aduse aici sculpturi în diverse forme, mici statuete sau figurine decorative din bronz, cupru sau metal oxidat. 


    3. Stilul industrial pentru design interior – Cum neutralizezi răceala culorilor și a materialelor în camerele din casa ta?



    3. Stilul industrial pentru design interior - doi oameni, pereti albi, decoratiuni din lemn


    Dacă te atrage personalitatea unică regăsită în stilul industrial în design interior, atunci descoperă ce este definitoriu pentru fiecare încăpere din casa ta. 


    • Livingul industrial

    Pe cât posibil trebuie lăsat privirii tot ce înseamnă beton nefinisat, grinzi din lemn, cărămizi, șemineu din lemn masiv, conducte și țevi din metal. Culorile predominante pentru camera de zi sunt nuanțele de gri, maro și câteva piese în tonuri de negru sau alb. 


    Al doilea pas în crearea unei camere de zi ce respectă regulile industriale se referă la mobila pentru living din lemn masiv, cu aspect robust, precum bănci, bufete, comode din lemn masiv, fotolii și canapele din același material pe care să aranjezi perne decorative din materiale naturale, în culori neutre. În centrul camerei așează o măsuță de cafea din lemn masiv.


    3. Stilul industrial pentru design interior - canapea din lemn masiv living

    Asigură luminozitatea în camera de zi cu ajutorul unor lămpi cu țevi metalice, vopsite în negru sau gri. Dacă deții o zona de dining, atunci orientează-te către achiziționarea unei mese din lemn masiv, lângă care să aduci scaune din aceeași materiale. Mobila din lemn masiv produsă în atelierele noastre pune preț pe rezistență și atenție asupra detaliilor din dorința de a oferi piese durabile, care își conservă aspectul impecabil și peste decenii. 


    Pereții pot fi personalizați cu ceasuri cu cadran metalic și aspect antichizat, fotografii fără rame, picturi sau imagini care să reprezinte figuri abstracte, utilaje sau elemente de construcție. De asemenea, poți rezerva un perete pentru a-l acoperi cu un tapet care imită cărămida.  


    Covorul conferă prestanță camerei de zi, dar pentru casele în stil industrial, cele mai potrivite sunt cele monocrome, într-o nuanță care contrastează cu parchetul. 


    • Dormitorul

    Integrarea stilului industrial în designul interior al dormitoarelor începe prin expunerea patului ca element dominant al camerei. Cel mai inspirat este cel din lemn masiv sau metal, cu linii simple. Încadrează patul între două noptiere pe roți metalice. De asemenea, ferestrele trebuie lăsate neacoperite, dar dacă priveliștea impune altceva, atunci protejează-ți intimitatea cu niște rulouri industriale. Pentru depozitarea hainelor, dulapul din lemn masiv  de care ai nevoie este cel realizat manual și care prezintă mici detalii din metal, la fel ca și patul.


    3. Stilul industrial pentru design interior - dulap alb din lemn masiv

    Comoda clasică o poți înlocui cu un cufăr din lemn și fier cu aspect lăcuit. Adaugă un covor uni, fără imprimeuri stridente, de preferat din materiale naturale precum iuta sau bumbacul. La capitolul articole decorative, mizează pe efectul unei oglinzi cu ramă metalică, o lampă de birou cu braț ajustabil, iar pentru pereți rezumă-te la câteva fotografii alb-negru. 



    Așadar, stilul industrial este apreciat atât pentru accentul pus pe simplitatea sa elegantă, funcționalitatea pieselor de mobilier, cât și pentru faptul că poate rezona chiar și cu spațiile mici. De asemenea, acest design este unul dintre cele mai prietenoase cu orice buget. Paleta cromatică neutră nu ridică probleme în privința asortării, dar totodată, ai libertatea de a te folosi de culorile preferate pentru elemente de accent care să învioreze atmosfera. În principiu, regulile de amenajare a stilului industrial sunt general valabile pentru toate încăperile, cu mici particularități. Tot ce rămâne de făcut este utilizarea materialelor naturale, evitarea supraaglomerării, respectarea paletei de culori tipice și investiția în elemente care asigură funcționalitate. 


    Surse foto: pexels.com, freepik.com, mobilasimex.ro