În prezent, există extrem de multe idei pe care le poți lua în calcul când vine vorba de amenajarea interioară. Totul depinde de propriile preferințe și dorințe, dar și de viziunea pe care o ai cu privire la imaginea finală a spațiului. Astfel, dacă ești în căutarea unui stil care să-ți aducă un plus de rafinament, eleganță și un aspect cu totul deosebit, atunci stilul baroc este opțiunea potrivită pentru tine. 


Acesta reprezintă o epocă în care arta și designul au evoluat extrem de mult și au adus o inovație deosebită în casele oamenilor, care-și doreau o schimbare. El s-a manifestat încă din cele mai vechi timpuri, răspândindu-se rapid în Europa, dar și în întreaga lume, ulterior. Așadar, astăzi rămâne la fel de actual și de „în trend”, chiar dacă moda a adus noi și noi concepte. 


În continuare, îți vom dezvălui toate detaliile pe care trebuie să le știi, dacă vrei să-ți amenajezi și tu locuința în stil baroc, de la caracteristicile acestuia, până la piesele de mobilier care nu trebuie să-ți lipsească.


1. Stilul baroc - ce înseamnă și care este istoria acestuia? 


1. stil baroc - biblioteca, fotolii

Imagine de wal_172619 de la Pixabay


Dacă și tu îți dorești să-ți amenajezi casa în stil baroc, îți vom dezvălui mai multe informații folositoare în acest sens, care te vor ajuta să înțelegi mai bine conceptul. Astfel, trebuie să știi că acesta a fost o mișcare artistică ce a dominat Europa începând cu secolul al XVII-lea, aducând cu sine o estetică impunătoare, plus o listă de caracteristici inedite, față de ceea ce exista la acel moment. 


Chiar dacă barocul a luat naștere în Italia, acesta s-a răspândit extrem de rapid către celelalte țări europene, influențând nu doar domeniul artistic, ci și arhitectura, muzica și chiar literatura. Termenul propriu-zis derivă din limba portugheză, care semnifică, practic, diversitatea și inovația pe care acest stil a adus-o în foarte multe domenii cheie. 


Așadar, dacă, inițial, se puteau vedea case în stil baroc doar în Roma, ulterior, și în Franța, Germania sau Spania acest concept a fost integrat rapid în designul interior, datorită frumuseții și rafinamentului pe care îl oferea. Indiferent de regiunea în care era adoptat, acesta reușea să formeze aceeași imagine perfectă, de la mobilierul predominant realizat din lemn masiv și cu decorațiuni elegante, până la accente aurii și tapițerii extrem de calitative.


Chiar dacă anii au trecut, iar designul interior a fost caracterizat de noi și noi stiluri, acesta își păstrează, în continuare, farmecul aparte și aduce în casele oamenilor o bucățică din epoca trecută, pe care o împrospătează cu piesele de mobilier calitative și rafinate ale vremurilor actuale, cu note vintage, bineînțeles.


În final, stilul baroc a reprezentat o perioadă de tranziție și un fel de experiment făcut de designerii de la acea vreme, care, însă, a reușit să acapareze toate privirile și să lase o amprentă profundă în amenajările interioare. 




2.  Casă în stil baroc - caracteristici cheie


2. stil baroc - fotolii

Fotografie de Maria Orlova pe Pexels.com


Pentru a putea folosi stilul baroc în designul interior, trebuie să cunoști cât mai bine și caracteristicile care-l definesc. Așadar, despre acest lucru vom discuta în continuare, ajutându-te, astfel, să înțelegi și mai bine curentul care făcea furori acum ceva timp și care continuă să o facă și acum.


În primul rând, printre aspectele esențiale ce caracterizează acest stil se numără decorațiunile complexe, fie că ne referim la cele amplasate în casă sau la modelele ce sunt regăsite pe mobilier. Cele sculptate, din lemn și cu anumite accente mai vintage, sunt ideale pentru a reflecta frumusețea acestui curent. 


O altă trăsătură definitorie este luminozitatea pe care acesta pune accent într-o locuință. Mai mult, fie cu ajutorul luminii naturale, fie prin intermediul surselor de iluminat artificiale, se pot sublinia anumite elemente importante din casă, piese de mobilier din lemn masiv emblematice, toate acestea fiind considerate punctele cheie ale unei încăperi. 


De asemenea, arhitectura barocă a evidențiat dintotdeauna simetria și perspectiva cât mai clară. Fațadele clădirilor erau adesea perfecte, din punct de vedere simetric, fiind întotdeauna construite cu coloanele și balcoanele specifice. Aceste caracteristici ajutau extrem de mult la crearea unui aspect ordonat și curat din punct de vedere vizual. Când vine vorba de stilul baroc în interior, aceste două lucruri rămân valabile, fiind, astfel, definitorii pentru el.


Ajungând la paleta de culori specifică, trebuie să știi că în caracteristicile stilului baroc se încadrează nuanțele vibrante, care dau impresia de opulență. Acestea trebuie să fie, însă, folosite cât se poate de elegant pentru că, în fond, barocul este despre rafinament. Vorbim, deci, despre culori precum burgundy, auriu, albastru închis și verde smarald, care sunt, de regulă, întâlnite într-un astfel de decor. 


Trecând la mobilierul caracteristic stilului baroc, este important de menționat faptul acesta este realizat în mare parte din lemn masiv, dar este cunoscut și pentru formele sale ușor dramatice și poate chiar sculptate. Un exemplu în acest sens ar putea fi scaunele cu spătar înalt, canapelele și fotoliile cu tapițerie deosebită și decorațiunile impunătoare.


În final, nu uita că acest stil vorbește despre eleganța supremă, motiv pentru care nu trebuie să-ți lipsească nici anumite materiale calitative, cum ar fi catifeaua sau mătasea, care pot fi prezente pe perdele și draperii.


Așadar, dacă vrei și tu să optezi pentru designul interior baroc, trebuie să ai în minte acest set de caracteristici, care te vor ajuta să te apropii cât mai mult de imaginea pe care acest stil încerca să o reflecte la vremea aceea.




3. Case în stil baroc - importanța lemnului masiv în amenajarea interioară


3. stil baroc - canapea, masa

Fotografie de Max Vakhtbovycn pe Pexels.com


Acum că ai aflat ce înseamnă baroc, mai trebuie să știi că lemnul masiv a fost dintotdeauna un element cheie în amenajarea interioară, contribuind astfel la crearea unui aer extrem de impunător. Acesta este folosit în diferite elemente din casă, de la mobilier, până la detalii arhitecturale, influențând în mod semnificativ estetica acestei perioade. Mai există însă câteva aspecte care justifică importanța lemnului masiv pentru acest curent, iar despre asta vom discuta mai jos. 


În primul rând, acest material a fost preferat pentru confecționarea mobilierului din perioada barocă, întrucât accentuează și mai mult ideea de rafinament, dar și de durabilitate, un aspect foarte important pentru acest stil. Așadar, fie că vorbim despre mese, scaune sau comode din lemn masiv și dulapuri, toate sunt atent lucrate, pentru a scoate în evidență frumusețea curentului. 

Dacă îți dorești să obții și tu acest stil în locuința ta, este necesar să optezi pentru piese de mobilier din lemn masiv de calitate, făcute cu cea mai mare atenție la detalii, pentru ca tu să fii mulțumit de redecorarea finală a locuinței.



3. Case în stil baroc - importanța lemnului masiv în amenajarea interioară- comoda, canapea-min

Fotografie de Max Vakhtbovycn pe Pexels.com


3. Case în stil baroc - importanța lemnului masiv în amenajarea interioară- comoda cu bauturi-min

Sursa foto: mobilasimex.ro


Mai mult, mai trebuie să știi că în încăperile stilului baroc, lemnul masiv este folosit din abundență și când vine vorba de podele, care trebuie să fie și ele la fel de impresionante și de impunătoare ca restul elementelor din încăpere. 


Utilizarea lemnului masiv nu se oprește însă aici, întrucât, în stilul baroc, acesta este folosit și pentru crearea anumitor panouri amplasate pe tavan sau pe perete, pentru a adăuga un plus de textură și profunzime locuinței. Acestea erau adesea decorate cu diferite sculpturi sau detalii menite să păstreze eleganța spațiului. Ușile sunt, de asemenea, realizate din lemn masiv, fiind, în același timp, și elemente destul de importante de design.


Așadar, prin utilizarea lemnului masiv, amenajarea interioară de tip baroc a reușit să creeze spații impunătoare, cu o estetică ce îmbină eleganța și rafinamentul. Fie că este vorba de mobilier, piese decorative sau alte elemente, poți utiliza acest lemnul masiv cât mai mult pentru că astfel nu vei da greș.


3. Case în stil baroc - importanța lemnului masiv în amenajarea interioară- comoda cu televizor-min

Sursa foto: mobilasimex.ro



4. Caracteristicile stilului baroc - cum îți poți amenaja locuința în stilul baroc


Dacă te-am convins că stilul baroc este ceea ce ai nevoie în locuința ta, îți vom oferi câteva idei cu privire la cum îți poți amenaja casa, pentru a putea obține cea mai frumoasă armonie și un stil cu totul autentic, exact așa cum se regăsea în vremurile trecute.


Când vine vorba de sufragerie, vei avea nevoie de mobilă de living din lemn masiv unde să-ți poți amplasa toate lucrurile prețioase, de valoare, precum un bufet cu vitrină, atent lucrat până la ultimul detaliu. Pentru un plus de funcționalitate, poți opta pentru unul cu bar inclus, cu inserții ornamentale speciale, exact așa cum vei găsi pe site-ul nostru. În fața acestei piese amplasează și una dintre canapelele din lemn masiv pe care ți le punem la dispoziție, care vin disponibile în culori variate și cu tapițerii extrem de diverse, care mai de care mai inedite și mai prețioase.


4. Caracteristicile stilului baroc - cum îți poți amenaja locuința în stilul baroc- argintar cu usi de sticla-min4. Caracteristicile stilului baroc - cum îți poți amenaja locuința în stilul baroc- canapea alba, masa de lemn-min

4. Caracteristicile stilului baroc - cum îți poți amenaja locuința în stilul baroc- dulap cu bar-min4. Caracteristicile stilului baroc - cum îți poți amenaja locuința în stilul baroc- canapea maro, masa alba-min

Sursa foto: mobilasimex.ro


Tot când vine vorba de living, nu trebuie să uităm nici de o masă din lemn masiv, perfectă pentru zilele în care vrei să iei cina în familie sau ai invitați. Poți opta fie pentru un model simplu, fie pentru unul care să aibă câteva spații de depozitare încorporate și unde vei putea, astfel, să depozitezi vesela. Nu uita să adaugi și scaune, în funcție de numărul de locuri pe care ți le oferă masa.


4. Caracteristicile stilului baroc - cum îți poți amenaja locuința în stilul baroc- masa din lemn masiv, scaune-min4. Caracteristicile stilului baroc - cum îți poți amenaja locuința în stilul baroc- masa de lemn-min


Sursa foto: mobilasimex.ro


Pentru a obține un decor ușor mai sofisticat, care să-ți diferențieze casa de restul locuințelor, trebuie neapărat să iei în considerare și amplasarea unui șemineu din lemn masiv într-un colț al încăperii rămas liber. Acesta nu este doar foarte practic, ci poate fi și un obiect de decor important pentru stilul baroc. Și, dacă spațiul îți permite, poți include în locurile rămase libere din sufragerie și două fotolii din lemn masiv, extrem de bine lucrate și confecționate direct de către noi, în propria fabrică. Nu uita nici de un candelabru impunător amplasat în centrul camerei, foarte important pentru acest stil.

4. Caracteristicile stilului baroc - cum îți poți amenaja locuința în stilul baroc- semineu-min4. Caracteristicile stilului baroc - cum îți poți amenaja locuința în stilul baroc- fotoliu-min

Sursa foto: mobilasimex.ro

Când vine vorba de amenajarea dormitorului în stil baroc, optează pentru un pat cu baldachin, pentru a adăuga o notă dramatică, definitorie acestui curent. Alege lenjerii din materiale calitative, cum ar fi mătasea sau bumbacul satinat. Nu uita nici de mobilierul specific acestei încăperi, dulapurile din lemn masiv, care pot fi regăsite în diferite dimensiuni și cu diverse spații de depozitare, precum sertare sau bară pentru umerașe.

4. Caracteristicile stilului baroc - cum îți poți amenaja locuința în stilul baroc- dulap dormitor cu haine-min

Sursa foto: mobilasimex.ro


4. Caracteristicile stilului baroc - cum îți poți amenaja locuința în stilul baroc- dormitor inclus cu living in tonuri rosii, masa, pat-min


Fotografie de Kitera Dent pe Unsplash


4. stil baroc - pat, noptiera, veioza, oglinda


Fotografie de Max Vakhtbovycn pe Pexels.com


Pentru baie, alege o chiuvetă cu baterie care să aibă finisaje aurii sau argintii, dar nu uita să incluzi și alte detalii și ornamente specifice. De asemenea, o oglindă mare, cu o rama din lemn și cu diferite sculpturi, va adăuga un plus de profunzime încăperii.


4. Caracteristicile stilului baroc - cum îți poți amenaja locuința în stilul baroc- baie amenajata in stil baroc, cu cada, chiuveta, covoare-min

Fotografie de Ksenia Chernaya pe Pexels.com 

Nu trebuie să uităm nici de hol, care trebuie să fie și el echipat pe măsură, mai exact cu un model de cuiere din lemn masiv, care să-ți ofere spații de depozitare pentru geci, dar și pentru pantofi, astfel încât să ai mereu parte de ordine în locuință. Lumina este extrem de importantă pentru acest stil, deci amplasează și aici unul dintre corpurile de iluminat specifice. La bucătărie, lucrurile rămân asemănătoare cu restul locuinței, adică este important să optezi pentru un mobilier de calitate, din lemn masiv, în ton cu restul locuinței. Așadar, cu aceste sfaturi, vei reuși să obții, fără doar și poate, un decor perfect în stil baroc.

4. Caracteristicile stilului baroc - cum îți poți amenaja locuința în stilul baroc- sufragerie amenajata cu tonuri negre, semineu, canapea, lumanari-min

Fotografie de Sand Atkinson pe Pexels.com 

În concluzie, stilul baroc este o idee excelentă pentru oricine își dorește în locuință extrem de mult rafinament, eleganță și bun gust. Chiar dacă a păstrat notele epocii trecute în design, acesta este ales în continuare de foarte multe persoane pasionate, fiind o adevărată sursă de inspirație.