Biblioteca este un termen care definește atât un obiect de mobilier destinat depozitării cărților, cât și unul care poate să simbolizeze un spațiu. În cazul locuințelor particulare, în funcție de cum este amenajată și din ce este compusă, biblioteca poate fi o zonă folosită pe post de birou și nu numai.
Biblioteca amenajată acasă este un spațiu care poate fi mult mai mult decât un simplu loc în care să păstrezi colecția de cărți. Aceasta poate fi un spațiu de meditație, un refugiu, dar și o sursă de inspirație și învățare. Tot în acest spațiu poți să îți pui în practică ideile creative sau să muncești.
Pentru a-și putea îndeplini rolurile pentru care este creată ca spațiu, biblioteca trebuie să fie amenajată în mod corect. De asemenea, ea trebuie să se integreze în ansamblul locuinței și din punct de vedere estetic. În cadrul acestui articol, vei putea descoperi cum se face o amenajare de bibliotecă la domiciliu, atât ca spațiu individual, cât și ca parte din living.
1. Amenajare bibliotecă acasă - de ce și cum să creezi o bibliotecă separată în propria locuință?
Sursă foto: shutterstock.com
Amenajarea unei biblioteci acasă poate fi o adevărată experiență. O experiență personalizată și extrem de plăcută. Biblioteca oferă un sanctuar intim pentru pasionații de lectură, dar și pentru cei care vor să aibă acces la un loc liniștit, perfect pentru lectură, reflecție sau muncă.
Fiecare casă este unică, însă există o serie de aspecte generale care trebuie luate în considerare atunci când se amenajează o bibliotecă, mai ales dacă aceasta este un spațiu separat, de sine stătător. În continuare, vom analiza avantajele și dezavantajele de a avea o bibliotecă separată.
Avantaje și dezavantaje ale bibliotecilor individuale
+ Personalizare - ca spațiu separat, biblioteca poate fi personalizată oricum dorești, la nivel de design și atmosferă.
+ Confort și intimitate - poți să creezi un spațiu liniștit și confortabil, în care te poți retrage oricând pentru a citi sau pentru a lucra.
+ Accesibilitate - o bibliotecă amenajată în mod separat de restul casei oferă acces la cărțile preferate, fără să fie nevoie să te deplasezi.
+ Ergonomie și ordine - cărțile și mobilierul specific bibliotecilor pot să ocupe destul de mult loc în încăperile clasice ale unei locuințe obișnuite. Cu ajutorul unei biblioteci amenajate în mod individual, cărțile și obiectele destinate studiului sau lucrului pot fi păstrate în acest spațiu, fără a încărca alte zone ale casei.
- Costuri - amenajarea unei biblioteci acasă, ca spațiu independent, poate să implice cheltuieli semnificative, în funcție de preferințe și de bugetul personal.
- Limitări de spațiu - în funcție de dimensiunile casei tale, s-ar putea să nu ai suficient de mult loc pentru a crea o bibliotecă dedicată care să fie la nivelul pe care ți-l dorești.
- Îngrijire și întreținere - este necesar să ai grijă de cărțile și de mobilierul din bibliotecă, pentru ca acestea să se păstreze în stare bună.
\
Sursă foto: shutterstock.com
Sursă foto: shutterstock.com
Alegerea locului de amenajare a bibliotecii
Zona ideală din casă, pentru amenajarea unei biblioteci, este un spațiu cât mai liniștit și mai puțin aglomerat. Iată câteva exemple pe care le poți lua în considerare:
O cameră goală - dacă ai la dispoziție o cameră nemobilată, de preferat într-un loc mai retras din casă, aceasta poate fi transformată ușor într-un mediu ideal pentru lectură sau muncă.
Spațiul de sub scări - dacă ai scări în casă, poți să transformi spațiul de sub ele într-o bibliotecă. Bineînțeles, va fi necesar să te adaptezi la dimensiunile acestui spațiu. În general, ele nu sunt extrem de generoase, dar pot fi fructificate în favoarea ta, dacă implementezi câteva idei bune de maximizare a spațiului.
Există și alte locuri în care poate fi amenajată biblioteca, precum spațiile anexe ale locuinței. Dacă ai un hambar sau o cămară, acestea pot fi modificate în mod specific și transformate într-un spațiu perfect pentru lectură.
Cum alegi mobila din biblioteca independentă
Biblioteca ta trebuie să fie ușor de accesat. Este important să ai acces facil la cărți, iar scaunele, fotoliile și biroul să fie poziționate astfel încât postura din timpul lecturii sau muncii să fie una corectă, sănătoasă. Pentru ca aceste lucruri să fie posibile, este important să alegi cu grijă mobilierul și accesoriile instalate la interior.
Sursă foto: shutterstock.com
Rafturile și bibliorafturile - trebuie să fie rezistente și spațioase. Ele servesc drept spațiu de depozitare pentru cărți și trebuie să le poată susține, dar și să permită accesul ușor la ele. Sunt recomandate bibliotecile din lemn masiv, pentru că acestea au dimensiuni generoase și sunt deosebit de rezistente.
În plus, mobila din lemn masiv contribuie și la aspectul estetic al unei biblioteci. Astfel de piese păstrează aspectul clasic, rafinat, specific spațiilor destinate unor activități atât de solemne și profunde precum meditația sau reflecția.
Piese confortabile - un alt principiu important de care trebuie să ții cont este cel de a folosi scaune și fotolii confortabile, pentru că orele petrecute în bibliotecă pot să fie destul de numeroase. Este esențial ca postura să fie atât corectă, cât și confortabilă.
Accesorii de depozitare - poți adăuga în biblioteca amenajată separat și cutii sau coșuri destinate depozitării obiectelor mici, precum cărțile de dimensiuni reduse și revistele.
Pe lângă mobilarea corectă a bibliotecii, trebuie să acorzi o deosebită atenție și modului în care se face iluminarea acestui spațiu. Cititul sau scrisul implică acces la lumină într-o cantitate generoasă.
Se recomandă ca biblioteca să dispună de acces la lumină naturală, prin ferestre. De asemenea, poți utiliza și corpuri de iluminat elegante, pentru a avea siguranța că ai acces la o iluminare adecvată în timpul serilor târzii sau în condiții de lumină scăzută.
Imagine de Pickawood pe Unsplash.com
În plus, dacă vrei să folosești biblioteca și pentru a lucra sau pentru activități dedicate studiilor, un cabinet de lucru din lemn masiv poate veni perfect în completarea bibliotecii din lemn masiv. O astfel de mobilă este solidă și reprezintă soluția ideală pentru o organizare eficientă a obiectelor personale.
Cum să alegi culorile și texturile din biblioteca individuală
Atunci când îți creezi propria bibliotecă, este recomandat să apelezi la culori calde și relaxante. Acestea vor crea o atmosferă plăcută, confortabilă, ideală pentru lectură și concentrare. Sunt recomandate tonurile de maro, bej, dar și albastru sau verde.
Acestea pot fi luate în calcul atât atunci când alegi mobilierul și accesoriile, cât și când vrei să vopsești pereții sau să îi îmbraci în lambriu sau tapet. În ceea ce privește texturile, sunt recomandate cele naturale specifice lemnului sau pielii, pentru că acestea adaugă caracter și căldură spațiului.
Amenajarea unei biblioteci ca spațiu independent este o modalitate excelentă de a crea un spațiu intim și personalizat, dedicat pasiunii pentru lectură și cărți. Pentru a putea să pui în practică ideile prezentate, este necesar să ai o casă care să permită accesul la un astfel de loc. Alternativ, poți să amenajezi o bibliotecă în living. În continuare, poți afla ce presupune această variantă.
Sursă foto: shutterstock.com
2. Idei de bibliotecă pentru living - cum să-ți amenajezi un colț de lectură în acest spațiu din locuință?
O amenajare de living cu bibliotecă este o variantă mai realistă pentru majoritatea oamenilor. În principiu, toate locuințele dispun de o cameră de zi. În cazul în care aceasta nu este transformată în dormitor, ea se folosește pentru desfășurarea activităților cotidiene. Și dacă ești pasionat de lectură, de ce să nu creezi în livingul tău o zonă destinată acestui hobby?
Sursă foto: shutterstock.com
Amenajarea unei biblioteci în living poate fi o alternativă excelentă și pentru cei care lucrează de acasă. La fel ca în cazul spațiilor independente, și biblioteca din living vine cu avantaje și dezavantaje.
Avantaje și dezavantaje ale bibliotecilor din living
+ Confort și accesibilitate - livingul este un spațiu central al oricărei case. Prin poziționarea bibliotecii în această încăpere, te poți bucura de cărțile preferate sau de acces la obiectele necesare în activitățile tale profesionale, chiar în timp ce te relaxezi sau socializezi cu familia și prietenii.
+ Economie de spațiu - integrând biblioteca în living, poți să economisești foarte mult spațiu și poți maximiza modul în care este utilizată suprafața sufrageriei. De asemenea, poți să îți creezi un astfel de sanctuar și dacă nu ai o cameră specială, separată, în care să amenajezi biblioteca.
+ Flexibilitate în design - livingul oferă o paletă largă de stiluri și amenajări, permițându-ți să personalizezi biblioteca pentru a se potrivi perfect cu gusturile și nevoile tale.
- Distracție și zgomot - dacă livingul este un spațiu folosit și de alți oameni, în care apar deseori aglomerația și zgomotul, ar putea fi dificil să te concentrezi și să te bucuri de lectură în liniște.
- Intimitate redusă - comparativ cu bibliotecile create în camere separate, plasarea în living a bibliotecii poate să afecteze intimitatea și capacitatea de concentrare pe parcursul sesiunilor de lectură sau muncă
Mobilier și accesorii pentru biblioteca din living
În sufragerie, este recomandată utilizarea de mobila pentru living din lemn masiv. Aceasta generează atmosfera plină de rafinament și eleganță care ar trebui să caracterizeze o cameră de zi modernă. În ceea ce privește zona bibliotecii, și aceasta este recomandat să se bazeze tot pe piese din lemn masiv.
Sursă foto: shutterstock.com
La fel ca în cazul bibliotecilor independente, și cele din living trebuie să conțină rafturi și bibliorafturi în care cărțile să fie stocate și expuse în mod organizat. Sunt recomandate bibliotecile solide, rezistente și spațioase. Acestea se completează cu o măsuță mică sau un taburet, scaune și fotolii confortabile, dar și lămpi de citit.
Sursă foto: shutterstock.com
Dacă spațiul din livingul tău este limitat, poți alege să montezi mobilier modular. Acesta oferă flexibilitate în organizarea și adaptarea zonei de bibliotecă, în funcție de nevoile și preferințele tale. Poți completa zona de lectură cu elemente decorative, cum ar fi plantele, tablourile sau obiectele de artă.
Sursă foto: shutterstock.com
Culori și texturi
Spațiul destinat bibliotecii trebuie să fie integrat foarte bine în sufragerie, din punct de vedere estetic. Astfel, sunt recomandate elemente de culori și texturi similare cu cele din restul spațiului. În general, se recomandă tonalitățile calde și neutre.
Texturile naturale, precum lemnul sau țesăturile moi pot să adauge căldură și textură spațiului de lectură, însă ele trebuie să fie alese astfel încât să se potrivească foarte bine cu restul încăperii.
Sursă foto: shutterstock.com
Sfaturi pentru amenajarea bibliotecii acasă
Pentru a putea să creezi un spațiu de lectură care să îți ofere tot ceea ce îți dorești, este recomandat să planifici foarte bine proiectul tău, în funcție de spațiul disponibil. Asigură-te că așezi cărțile frecvent utilizate la nivelul ochilor, iar cele deja citite sau mai puțin utilizate în zona de jos sau de sus a rafturilor.
Sursă foto: shutterstock.com
O idee foarte bună este să grupezi cărțile pe categorii sau genuri, ceea ce va facilita găsirea lor rapidă și ușoară. Este important să eviți supraîncărcarea rafturilor și să te asiguri că există spațiu suficient între ele, pentru a permite aerisirea și a facilita accesul la cărți. Pentru a menține ordinea și curățenia, poți să apelezi și la cutii și coșuri de depozitare.
Nu ezita să etichetezi rafturile sau cutiile de depozitare, pentru a ști exact unde poți să găsești cărțile sau obiectele pe care le-ai putea căuta. Curăță biblioteca în mod regulat de praf și murdărie, pentru a păstra cărțile, dar și mobilierul în stare bună. Aerisește foarte bine livingul, pentru că acest lucru va ajuta atât cărțile, cât și piesele de mobilă.
În concluzie, acestea sunt cele mai importante repere în funcție de care să te orientezi atunci când ai ca obiectiv amenajarea unei biblioteci la domiciliu. Acest spațiu dedicat lecturii, studiului sau muncii trebuie sa fie bazat pe mobilier de cea mai buna calitate. Simex este locul ideal de unde poți achiziționa produse din lemn masiv, rezistente și excelente din punct de vedere estetic. Alege să investești în produse de calitate, așa cum sunt cele realizate în fabrica noastră, pentru a crea un spațiu așa cum îți dorești!
Lasă un comentariu