Stilul care definește casele englezești se impune printr-o contradicție care s-a conturat între aspectul riguros al elementelor specifice designului britanic și senzația de căldură pe care o resimți atunci când pășești pragul locuinței respective. Casele englezești urmează un design aparte, caracterizat de prezența anumitor piese, materiale și culori, care le ajută să fie ușor recognoscibile. Acest mod de amenajare este cu precădere de tip clasic, însă există o serie de elemente aferente stilului victorian și georgian, ceea ce le oferă caselor, acea unicitate față de locuințele tradiționale.
1. Casele englezești – Particularități care le disting de locuințele moderne
Așa cum s-a menționat anterior, casele englezești cuceresc din exterior prin seriozitate arhitecturală, dar la interior impresionează prin ambientul cald, confortabil și senzația de ospitalitate pe care o conferă vizitatorilor. Fațadele sunt adesea create din cărămidă expusă ori piatră, deoarece aceste materiale au o capacitate excepțională de rezistență la umiditate.
Care sunt elementele care conturează designul interior al unei case englezești?
prezența pieselor decorative și de mobilier realizate din materiale naturale, în mod special lemnul masiv;
podelele predominant realizate din lemn;
tavanul coborât;
existența unei insule in mijlocul camerei;
ferestre mari, panoramice, fixate într-un cadru din lemn, plasate în partea inferioară a peretelui și care se deschid spre exterior;
uși înalte și înguste, fabricate din lemn;
intrări arcuite;
tavanul este vopsit în alb, iar în dormitor și bucătărie se pot găsi și grinzi din lemn;
tapetul preferat de englezi pentru designul bucătăriilor este cel reprezentat prin motive florale exotice, păsări, trandafiri sau floricele mici;
obiectele decorative predominante sunt tablourile cu rame aurite, suporturile cu aspect vintage pentru depozitarea umbrelelor, tapițeria din catifea sau piele, vase elegante cu flori amplasate pe pervazul ferestrelor;
podelele caracteristice unui living sau a unui birou în stil englezesc sunt cele realizate din lemn închis la culoare. Pentru un plus de confort pot fi adăugate covoare mici;
dominanța motivelor florale sau a modelelor cu linii și buline în tapete, tablouri, tapițerii sau abajururi;
mânerele sunt fabricate din alamă sau metal;
construirea unei scări interioare cu trepte din lemn sau vopsite într-o culoare deschisă;
tapițerii plăcute la atingere, în culori blânde, niciodată prea puternice;
Integrarea în decor a șemineului din lemn masiv;
mobilier caracterizat de linii și forme simple.
Lenjeria de pat trebuie să fie fabricată din materiale fine precum mătasea, garnisite cu motive florale, care să completeze ambientul de excepție specific unei camere dedicate relaxării. Amenajarea dormitorului pune preț pe confort, eleganță și spațiu suplimentar, indiferent de stilul de design după care este creat. Dacă te atrag dormitoarele englezești, atunci optează pentru achiziționarea unui pat din lemn masiv închis la culoare, tapițat la unul dintre capete, înalt și bogat ornamentat. Pentru a-ți asigura un ambient plăcut vizual, selectează cu atenție și restul elementelor care intră în decorul dormitorului. Este de preferat să creezi un design uniform prin lenjerii de pat, draperii și perdele din același registru cromatic.
2. Casa în stil englezesc pune accent total pe confort – Sfaturi de amenajare interioară care transformă bucătăria, balcoanele și holurile în oaze de relaxare
Într-o casă englezească, zona de gătit imprimă un aer lejer, de relaxare. Dacă în locuințele moderne, bucătăria este ocupată de piese de mobilier și accesorii multifuncționale pentru pregătirea și servirea mesei, în casele britanicilor, această arie ar putea fi ușor confundată cu o cameră de zi. Adesea se găsesc aici fie o comodă din lemn masiv, fie un fotoliu și o canapea, pentru a le oferi membrilor de familie și musafirilor un cadru relaxant, ideal pentru socializare.
Încurajarea relațiilor interumane este susținută și de respectul pe care englezii îl manifestă față de cultura ceaiului. Din aceste motive, populația s-a concentrat de-a lungul anilor pe realizarea celor mai utile și elegante obiecte de servire a mesei și a ceaiului, în mod special.
Dacă dorești să organizezi o cină în stilul tradițional englezesc, atunci acordă atenție detaliilor. În ceea ce privește serviciile de căni, pahare, farfurii și tacâmuri, acestea se remarcă prin marginile ondulate, notele de auriu și detalii florale bogate și multicolore. Respectul pentru importanța amănuntelor de efect nu se rezumă strict la elementele ornamentale. Englezii utilizează tacâmuri și veselă pentru orice pas care compune procesul de servire a mesei.
Astfel, dacă achiziționezi un set pentru ceai sau micul dejun, vei avea poate surpriza să constați că acesta cuprinde mai mult decât ceșcuțe și ceainice. Pe lângă piesele de bază vei primi și recipiente pentru menținerea oului fiert sau a untului la temperatura optimă, lingurițe din porțelan pentru amestecarea zahărului, etc.
Paleta cromatică include acele culori și nuanțe care conferă iluzia optică a unui spațiu mai mare, curat și aerisit
Așadar, dacă te atrage ideea de amenajare a casei în stil englezesc, orientează-te către nuanțe de tip alb antichizat, gri deschis, crem sau galben pastel. Pentru a crea un contrast de efect poți să adaugi in decor draperii, huse de scaune, perne decorative sau prosoape de bucătărie puternic colorate.
Chiar dacă bucătăria este amenajată astfel încât să asigure mediul propice pentru socializare, atenția trebuie să vizeze calitatea materialelor. Aici este locul în care gătești, unde temperaturile sunt cele mai ridicate, nivelul de umiditate este mai crescut decât în alte încăperi, deci materialele integrate aici trebuie să asigure durabilitate în timp. Cele mai indicate sunt piatra naturală, lemnul și marmura. Acestea sunt rezistente la fluctuațiile de temperatură, la utilizări repetate și în plus, imprimă spațiului un aer clasic, elegant. În amenajarea unei case în stil englezesc, piesa centrală este ocupată de vitrina unde sunt etalate serviciile din porțelan.
Holurile reprezintă o carte de vizită, iar ceea ce văd oaspeții atunci când îți trec pragul le poate influența prima impresie despre tine. Așa cum s-a specificat deja, casele englezești pot intimida prin sobrietatea arhitecturală, dar in interior, confortul și sentimentul de ospitalitate sunt la ele acasă. Iar holurile nu fac excepție de la regulă.
Dovada fiind interesul englezilor de a le transforma în mici livinguri, dedicate socializării și relaxării prin amplasarea unei canapele sau a unui fotoliu și a unei măsuțe de cafea. Pentru o notă caldă amplificată, mai poți personaliza holul cu ajutorul unor cuiere din lemn masiv, a unor corpuri de iluminat cu design vintage, a unor tablouri cu peisaje din natură și a unor vaze cu flori.
Aceleași principii legate de confort se aplică și în designul caracteristic balcoanelor. Englezii caută să se bucure de confort valorificând la maximum fiecare spațiu din căminul personal. De aceea, rar ai să vezi o casă englezească în care balcoanele sunt rezervate pentru depozitarea lucrurilor personale mai puțin folositoare. Designul balcoanelor în stil englezesc pune preț pe relaxare și rafinament, aici fiind un cadru perfect pentru socializare, servirea ceaiului sau chiar a micului dejun. Piesele cheie care nu trebuie să lipsească din balcon sunt scaunele tapițate, câteva ghivece cu flori și o măsuță de cafea.
3. Case în stil englezesc – Piese de mobilier, culori și materiale care imprimă o notă caldă unei locuințe specifice climatului rece
Livingurile sau camerele de zi specifice caselor în stil englezesc favorizează socializarea într-un cadru intim, perfect confortabil. Chiar dacă și bucătăriile sunt amenajate în același scop, camerele de zi trebuie să insiste asupra acestuia. Piesa vedetă care descrie livingurile englezești sunt șemineele. Acestea asigură confortul termic necesar unei țări cu climă preponderent rece, dar în același timp emană o notă de ospitalitate. În apropierea șemineului alege să amplasezi un fotoliu din lemn masiv, înalt cu picioare proeminente și brațe rotunjite spre exterior, tapițat sau realizat din piele naturală.
Aici este locul ideal pentru relaxare prin lectură sau servirea unui ceai înainte de culcare. Materialele fotoliului sunt gândite astfel încât să asigure durabilitate în timp, să ofere un aer elegant încăperii și să creeze un loc unde confortul este la el acasă. Imaginea unui living tipic englezesc este completată și de prezența unei canapele din lemn masiv, a unei biblioteci care ocupă un perete întreg și a unei măsuțe de cafea. Stilizează decorul folosindu-te de figurine din porțelan, perne ornamentale cu broderii bogate sau textile croșetate. Piesele care alcătuiesc mobila pentru living din lemn masiv se pot axa pe nuanțe de crem sau alb ori poți alege elemente din lemn de culoare mai închisă decât podeaua.
Scaunele și fotoliile care stilizează camera de zi trebuie să fie plăcute la atingere, cu șezut și spătare moi și eventual dotate cu suport pentru picioare. Fotoliile se așează lângă șemineu, iar canapeaua în mijlocul încăperii, astfel încât să existe acces suficient către biblioteca lipită de perete. Dacă în locuințele moderne mai poți întâlni biblioteci ocupate de elemente decorative, în amenajările interioare specifice caselor englezești, rafturile sunt ocupate exclusiv de cărți.
Pentru a oferi încăperii un efect surprinzător, poți integra cărți cu coperte elegante, a căror cromatică să se regăsească și în nuanțele pieselor de mobilier. Măsuța de cafea nu se rezumă doar la rolul practic, ci adesea este tratată ca o veritabilă operă de artă care rafinează căminul. La fel ca și în cazul celorlalte piese de mobilier, măsuța de cafea trebuie concepută din lemn masiv cu încrustații.
Dacă bucătăriile englezești se asortează perfect cu nuanțele neutre, în camerele de zi sunt întâlnite frecvent culorile calde. Clima din această țară este caracterizată de fluctuații de temperatură și umiditate excesivă, de aceea locuințele cuprind elemente decorative, piese de mobilier și o cromatică ce emană împreună o senzație de căldură. Alege pentru podele un covor cu motive florale, pentru pereți un tapet și optează pentru nuanțe de bej, crem, roșu închis ori galben-pai.
Amenajarea băilor în casele englezești implică piese de mobilier care pot fi ușor de manevrat dintr-o parte în alta. Spațiile sanitare nu se rezumă doar la rolul practic, ci sunt văzute drept încăperi obișnuite. De aceea este foarte probabil să întâlnești în băile englezești pereți tapetați, ca într-un dormitor. Pentru amenajarea unei băi ai nevoie de o cadă din fontă emailată, dotată cu picioare metalice și garnisită cu detalii decorative din abundență.
Amenajarea biroului trebuie să cuprindă piese practice, începând de la o masă din lemn masiv pentru lucru și scaune clasice, dar confortabile și până la dulapuri sau rafturi din lemn pentru depozitarea documentelor. Dacă spațiul este suficient de generos, atunci profită și adaugă un fotoliu tapițat din catifea ori piele pentru momentele de pauză când simți nevoia să te destinzi cu o cafea și să înlocuiești scaunul cu ceva mai comod.
Din planul privind amenajarea unei case englezești nu trebuie ignorată importanța surselor de iluminat. Acestea trebuie să ofere luminozitate spațiilor interioare într-o zonă în care vremea este preponderent ploioasă. Interioarele britanice sunt definite de prezența corpurilor de iluminat fabricate din bronz, alamă, sticlă sau cristal. Lumina emanată trebuie să fie una caldă și difuză. Cele mai populare surse de iluminat întâlnite în casele englezești sunt candelabrele cu design simplu sau decorate cu cristale și alte ornamente.
De asemenea, birourile de lucru sau livingurile pot fi stilizate cu lămpi de masă, ce prezintă un aspect înalt, cu abajururi și baze sculptate. Tot pentru zonele dedicate lecturii sau lucrului mai pot fi luate în considerare și aplicele, spoturile sau plafonierele încastrate. Pentru dormitoare sunt indicate lămpile și aplicele de perete clasice, care eliberează o lumină subtilă, odihnitoare pentru ochi.
Așadar, dacă te-ai hotărât să adopți aceste reguli de design tipice căminelor britanice, atunci ai mari șanse să dai viață unei locuințe originale, în care să domnească eleganța altor timpuri și confortul suprem. Este important ca din procesul de amenajare să rezulte o casă care să reflecte personalitatea ta și care de asemenea să servească tabieturilor personale care îți construiesc stilul de viață.
Sursa foto: pexels.com
Lasă un comentariu