Casele în stil japonez se remarcă prin simplitate și prin armonia pe care o inspiră. Sunt adevărate sanctuare de liniște, apreciate pentru modul în care elementele moderne se îmbină în cel mai frumos mod cu tradițiile, cultura și iubirea de natură. Stilul japonez este cu adevărat fermecător, iar o astfel de casă te va ajuta întotdeauna să obții mai mult decât confort – o atmosferă perfectă pentru meditație și redescoperire a sinelui. Dacă iubești stilul japonez și îți dorești să îl aduci și în locuința ta, ai ajuns unde trebuie! Avem pentru tine multe idei, sfaturi și poze care îți vor servi drept inspirație în momentul în care vei începe procesul de amenajare.


1. Case în stil japonez – ce particularități au aceste locuințe?


1. casa in stil japonez - hol, fereastra

Fotografie de Pixabay pe Pexels.com


Casele în stil japonez au elemente specifice care reflectă în mare parte tradițiile și valorile lor culturale. La baza amenajării unei astfel de locuințe stă întotdeauna o atmosferă de echilibru, simplitate și armonie. Există câteva particularități care definesc aceste case în stil japonez:

  • Tatami – covorașele tradiționale din paie de orez împletite, care oferă o senzație plăcută de confort și căldură, contrar așteptărilor. La prima vedere, ai impresia că aceste covorașe sunt rigide și incomode, dar dacă vei avea oportunitatea să calci vreodată pe unul, vei vedea că senzația este chiar una plăcută.

  • Shoji – celebrele uși glisante din hârtie, montate pe un cadru de lemn ușor, care permit trecerea luminii (vei vedea că ele sunt de cele mai multe ori folosite pentru a transforma spațiile în funcție de nevoile pe care le ai).

  • Engawa – o verandă îngustă care conectează interiorul cu exteriorul, construită în scop de relaxare.

  • Fusuma – pânze decorative pictate manual cu motive tradiționale japoneze, utilizate pentru separarea spațiilor interioare.

  • Tokonoma – o nișă în perete unde sunt așezate obiecte de artă.

Aceste elemente tradiționale se regăsesc în toate casele japoneze, însă acest lucru nu înseamnă că trebuie neapărat să ai în casă covorașe tatami sau uși glisante. Stilul japonez se remarcă și printr-un mobilier simplu și funcțional, din lemn masiv, lumini ambientale și obiecte de decor inspirate sau aduse chiar din natură (plante verzi, pietre etc.). 

Un alt aspect esențial al unei case în stil japonez este menținerea unui spațiu ordonat și curat, unde fiecare element are un loc bine stabilit. Dacă ai intrat vreodată într-o casă amenajată într-un stil japonez, probabil ai rămas impresionat nu de mobilier sau de decorațiuni, ci mai degrabă de ordine și de sentimentul de liniște pe care l-ai avut încă de la primul pas făcut în interior. Așadar, în continuare îți vom oferi câteva sfaturi de amenajare interioară care te vor ajuta să pliezi stilul japonez pe nevoile tale, fără să își piardă din farmec. 


1. casa in stil japonez - incapere in stil japonez


Fotografie de Francesco Ungaro pe Pexels.com



2.  Casă în stil japonez – idei și sfaturi de amenajare interioară


2. casa in stil japonez - fotolii, masa, planta

Fotografie de Rachel Claire pe Pexels.com


Ai crede că o casă în stil japonez este ușor de amenajat. Însă, în realitate, necesită mai multă planificare, pentru că fiecare obiect trebuie să își aducă aportul la conturarea unei atmosfere de relaxare, liniște și meditație. 

Într-o astfel de casă nu vei găsi culori intense sau țipătoare, ci mai degrabă nuanțe inspirate din culorile naturii. Opulența nu își va găsi locul într-o casă în stil japonez, ci simplitatea și funcționalitatea. Gândește-te la amenajarea unei astfel de case ca la un sanctuar în care te retragi zi de zi.


2.1  Casă în stil japonez – idei și sfaturi de amenajare interioară


2. casa in stil japonez - plante, decoratiuni

Fotografie de Arnon Suksumran pe Pexels.com

Wabi Sabi sunt două concepte ce definesc estetica japoneză atunci când vine vorba de decorul unei case. Termenul Wabi este asociat cu frumusețea, simplitatea și modestia, în timp ce Sabi se referă la farmecul unei case peste care a trecut timpul. În amenajarea interioară Wabi regăsim materiale naturale și elemente rustice, obiecte de mobilier care se remarcă prin imperfecțiuni naturale, cum ar fi noduri de lemn sau chiar zgârieturi apărute în urma procesului de realizare. De cealaltă parte, conceptul Sabi face referire la obiectele vechi și la antichitățile care evocă epoci trecute. Vasele din ceramică și mobilierul vintage își poate găsi locul într-o astfel de casă. 

Ambele concepte încurajează un stil de viață minimalist și cât mai simplu, în care amenajarea locuinței susține activitățile de zi cu zi ale oamenilor. Păstrarea spațiului cât mai deschis și aerisit este de multe ori asociată cu o minte limpede și liniștită. Mobilierul este de multe ori ales cu grijă, iar criteriul principal este funcționalitatea, nu estetica. În casele de stil japonez există obiecte de mobilier cu linii simple, care nu ies în evidență prin culori, forme sau ornamente, ci mai degrabă prin modul practic în care pot fi folosite. Mobilierul este unul de calitate, din lemn masiv, care trece cu brio testul timpului. De regulă, o casă în stil japonez nu este supusă de-a lungul unei vieți mai multor procese de reamenajare interioară, pentru că ea este gândită încă de la bun început pentru a oferi confort și liniște.


2.2. Cum alegi mobilierul într-o casă în stil japonez?

Când alegi mobilierul pentru o astfel de casă trebuie să ai mereu în minte următorul concept după care se ghidează poporul japonez: în nicio încăpere nu trebuie să existe obiecte de mobilier inutile pentru că acestea distrag atenția de la meditație. Mobilierul trebuie să fie cât mai simplu, din materiale naturale (lemnul masiv, bambus sau ratan) pentru că acestea imprimă o senzație de căldură la interior.

Mobilierul din living



2. casa in stil japonez - sufragerie

Fotografie de chxfly9527 pe Pixabay.com


Minimalismul este cheia în mobilarea unei case de inspirație japoneză – alege piese de mobilier care sunt esențiale și necesare pentru funcționarea spațiului. Dar nu uita nici de nevoile tale. Japonezii nu au canapele sau fotolii în casă, însă la noi nu poate fi conceput un living fără o canapea confortabilă. Așa că, te poți orienta către canapele din lemn masiv sau fotolii din lemn masiv cât mai simple, care să nu iasă în evidență prea mult, dar care să își îndeplinească scopul. 


2. casa in stil japonez - canapea vintage, fotoliu, masute

Fotografie de Llalyque pe Pixabay.com

Tot în livingurile japonezilor găsim măsuțe joase, vedetele ceremoniei ceaiului. Așa că, atunci când cauți mobila pentru living din lemn masiv, uită-te și după o măsuță joasă, chiar dacă tu nu o vei folosi pentru servirea ceaiului, ci mai degrabă pentru o cană de cafea fierbinte și o carte despre cultura japoneză. Dacă livingul cuprinde și o zonă de dining, te poți orienta și către mese din lemn masiv și scaune cu spătar simplu și linii curate. Pentru și mai mult farmec, poți despărți cele două zone printr-un perete stil uși glisante Shoji. Iar dacă vrei ca atmosfera să fie și mai relaxantă și intimă, poți integra în acest spațiu și un șemineu din lemn masiv.

2. casa in stil japonez - mobilier, decoratiuni

Fotografie de chxfly9527 pe Pixabay.com


2. casa in stil japonez - tatami, sufragerie in stil japonez

Fotografie de chxfly9527 pe Pixabay.com

2. casa in stil japonez - masuta de ceai

Fotografie de biaohaole pe Pixabay.com

Mobilierul din dormitor

2. casa in stil japonez - dormitor

Fotografie de Alec Vagnozzi pe Pexels.com

Un aspect caracteristic al dormitoarelor amenajate într-un stil japonez este patul jos – somierele impunătoare sau paturile tapițate nu își vor găsi locul într-un astfel de spațiu. Acest tip de cadru pentru pat poartă numele de ”futon”. Tot în dormitor poți așeza niște comode din lemn masiv sau dulapuri din lemn masiv care să ofere spațiu de depozitare pentru haine sau alte obiecte personale. O lampă de podea minimalistă și câteva obiecte decorative simple pot completa estetica acestui spațiu. Dormitorul este văzut ca o oază de liniște și trebuie menținut în permanență în ordine – un spațiu ordonat atrage după sine și gânduri liniștitoare, conform filozofiei japoneze.

Mobilierul din bucătărie

2. casa in stil japonez - bucatarie, blat, plante

Fotografie de Rene Asmussen pe Pexels.com

Bucătăria trebuie să fie un spațiu de inspirație, un loc în care îți pui gândurile în ordine, în timp ce gătești. Se recomandă să păstrezi bucătăria cât mai aerisită și să eviți supraaglomerarea cu mobilier și decorațiuni inutile. Electrocasnicele pot fi ascunse pentru menținerea unui aspect curat și ordonat, iar rafturile deschise sau vitrinele pot fi folosite pentru expunerea tacâmurilor, a veselei sau a altor obiecte de uz casnic.


Mobilierul din baie

2. casa in stil japonez - baie, cada, chiuvete

Fotografie de Quang Nguyen Vinh pe Pexels.com

În baie poți opta pentru materiale naturale, cum ar fi lemn, piatră, bambus sau ceramică, și pentru culori neutre, atât pentru finisaje, cât și pentru mobilier. Organizează acest spațiu astfel încât să maximizezi funcționalitatea sa și să-ți facilitezi rutina zilnică de îngrijire personală. Optează pentru o lumină difuză mai degrabă decât pentru un iluminat prea puternic sau agresiv care ar putea să afecteze atmosfera calmă. În baie poți aduce natura mai aproape prin intermediul plantelor verzi, mai ales a celor care iubesc umezeala. 

Mobilierul de pe hol

În casele japoneze, holul poartă numele de ”genkan” și este o zonă de intrare în casă unde se află o masă mică, poate un suport de pantofi și un cuier. Oglinda este nelipsită, iar pentru a adăuga puțină culoare, poți expune aici câteva picturi cu motive japoneze sau cu peisaje naturale. Dacă spațiul îți permite, te poți uita după cuiere din lemn masiv – sigur vei găsi unul care să se potrivească esteticii japoneze.


2.3. Cum alegi obiectele de decor într-o casă în stil japonez?


2. casa in stil japonez - lumanare, decoratiuni

Fotografie de miz306 pe Pixabay.com


Nu există foarte multe obiecte de decor într-o casă amenajată într-un stil japonez, însă cele care ajung să aibă un loc în casă sunt alese cu foarte mare atenție. Fiecare obiect trebuie să contribuie la crearea unei atmosfere de liniște, echilibru și armonie. Iată câteva exemple de decorațiuni potrivite pentru o casă amenajată într-un astfel de stil:

  • Vase pentru flori simple, din ceramică sau sticlă;

  • Tablouri japoneze tradiționale, cu peisaje naturale, flori sau păsări;

  • Statuete sau figurine din ceramică sau lemn (Buddha sau alte figuri tradiționale);

  • Obiecte de decor din bambus (coșuri de depozitare, suporturi etc.);

  • Perne pufoase folosite pentru momentele de relaxare sau de meditație;

  • Lămpi de hârtie suspendate, amplasate pe mese sau așezate pe podea.

Obiectele de decor reflectă de obicei principiile estetice și spirituale ale culturii japoneze, însă acest lucru nu înseamnă că nu îți poți personaliza casa și cu alte decorațiuni, chiar dacă acestea nu sunt reprezentative. Atâta timp cât păstrezi un echilibru și eviți supraaglomerarea, vei reuși să creezi un mediu armonios, plăcut și liniștit.


2.4. Cum aduci natura în interiorul unei case în stil japonez?


2. casa in stil japonez - usi cu vedere afara

Fotografie de Ryutaro Tsukata pe Pexels.com


Orice proiect de casă în stil japonez include această conexiune cu natura. De altfel, și exteriorul unei astfel de locuințe e ca o mini grădină botanică – grădinile japoneze sunt impresionante, adevărate oaze de liniște și relaxare. Iar pentru a păstra armonia și echilibrul, japonezii aduc natura și în interiorul casei sub diverse forme. Lemnul este unul dintre materialele esențiale în estetica și designul interior japonez, tocmai pentru că aduce un plus de căldură și autenticitate. Mobilierul din lemn masiv, pardoselile din lemn, riflajele decorative și elementele de decor din lemn natural reprezintă o modalitate excelentă prin care poți aduce natura în casă.


2. casa in stil japonez - exterior casa in stil japonez

Fotografie de shell_ghostcage pe Pixabay.com


2. casa in stl japonez - gradina, casa in stil japonez

Fotografie de shell_ghostcage pe Pixabay.com

Plantele de interior sunt deseori folosite nu doar pentru a aduce o pată de culoare, ci și pentru a purifica aerul. Dacă spațiul îți permite și ai inspirație, poți crea chiar și grădini interioare cu ajutorul unor plante sau ierburi care nu au nevoie de o îngrijire prea complexă. O fântână de interior poate completa într-un mod echilibrat acest colț verde de natură. Nu în ultimul rând, ferestrele mari, care permit pătrunderea luminii naturale reprezintă o altă modalitate prin care poți întări conexiunea casei cu natura.  

În concluzie, casele în stil japonez sunt la prima vedere simple și modeste, însă, odată ce ai pus primul pas în interiorul unei astfel de case, te vei simți exact cuprins de o liniște pe care poate nu ai mai simțit-o de multă vreme. Este important să nu aglomerezi casa cu obiecte de mobilier și decorațiuni inutile și să pui accentul pe conexiunea cu natura. Urmează sfaturile de mai sus și vei reuși să îți transformi casa într-un sanctuar în care gândurile pozitive și meditația își vor găsi întotdeauna loc!