Locuința ta este proiectată cu mansardă sau ai în plan să realizezi una? Dacă dorești să-ți ridici nivelul de confort printr-un proiect de amenajare a unei mansarde de care să te bucuri la capacitatea sa maximă, atunci urmează o serie de îndrumări practice oferite de profesioniști. Amenajarea mansardei ar putea avea ca scop organizarea unui spațiu chic pentru depozitarea bunurilor personale sau crearea unei camere de odihnă, birou de lucru sau a unui living suplimentar. 


1. Amenajarea mansardei, reguli de conduită și idei inspirate care asigură rezultate de bun-gust


1. Amenajare mansarda - cuplu care despacheteaza


Te-ai hotărât să-ți pui la punct mansarda, dar nu știi de unde să începi? În cazul acesta, ia în considerare etapele următoare, pentru a te bucura de rezultate excelente:


  • Calculează dimensiunea suprafeței

Planul de amenajare a mansardei trebuie să aibă ca punct de plecare calcularea dimensiunilor aferente spațiului respectiv. Dacă ai la dispoziție o cămăruță mică la mansardă, atunci concentrează-te pe utilitatea și caracterul practic al pieselor de mobilier care vor dota spațiul pe viitor. În cazul unei suprafețe generoase, o idee inspirată o reprezintă compartimentarea acesteia, astfel încât profiți de loc respectiv în cât mai multe moduri posibile. Pentru a economisi mai mult spațiu în mansardă achiziționează mobilier pliabil sau incorporabil. 


  • Stabilește destinația spațiului

După ce ai măsurat mărimea încăperii, al doilea pas care trebuie făcut este să determini utilitatea pe care o va avea mansarda pe viitor. În caz contrar, cămăruța va sfârși cu rol de organizare și depozitare a lucrurilor de care nu mai ai nevoie și peste care se va așterne praful.


1. Amenajare mansarda - pat matrimonial langa fereastra, fotoliu alb cu manere din lemn, lampa de podea


Așadar, măsoară mărimea spațiului disponibil, stabilește rolul pe care îl va avea mansarda și de aici treaba va deveni mai ușoară. În funcție de rezultatul măsurătorilor, poți amenaja mansarda în stilul unui living modern, unui dormitor rustic, a unei camere de joacă, birou de lucru dacă lucrezi remote, o mică bibliotecă etc.


  • Îmbunătățește nivelul de luminozitate

Pentru a-ți asigura nivelul de luminozitate optim, notează următoarele sfaturi:

  • Așează câteva oglinzi de dimensiuni mari lângă ferestre sau în proximitatea corpurilor de iluminat. 

  • Sporește gradul de luminozitate prin integrarea în peisaj a pieselor de mobilier, obiectelor decorative și a textilelor de culori cât mai neutre. 

  • Designerii încurajează amenajările mansardelor cu mobilier jos, deoarece acest truc va crea iluzia unor tavane înalte. 

  • În plus, pentru a crea impresia unui spațiu mai mare și mai aerisit, folosește perdele transparente sau lasă geamurile neacoperite.

De asemenea, dotează încăperea cu ajutorul corpurilor de iluminat puternice, care să asigure confort vizual în perimetrul unde citești sau lucrezi, deoarece în aceste camere, sursele naturale de lumină pot fi limitate sau chiar inexistente. Cele mai indicate sunt candelabrele sau lustrele care să-ți asigure luminozitatea necesară desfășurării activităților zilnice, fără a-ți forța ochii. Deosebit de utile sunt și lampadarele sau veiozele pe care să le amplasezi în puncte strategice.


  • Economisește cât mai mult spațiu posibil printr-o organizare inteligentă

Beneficiază cât poți de mult de locul rămas liber pe care să-l dedici depozitării și organizării bunurilor proprii. Optează pentru cutii elegante și organizatoare care să rezoneze cu designul camerei și maschează-le astfel încât să creeze armonie cu restul pieselor de mobilier.


1. Amenajare mansarda - baie, cada alba


1. Amenajare mansarda - baie, cabina de dus, oglinda de podea, chiuveta

De asemenea, dacă mansarda amenajată ți se pare prea limitată ca spațiu, atunci ai putea să apelezi la un truc prin care să creezi iluzia optică a unei încăperi mai mari. Spre exemplu, vopsește pereții într-o culoare închisă, precum neutru, și alege unul singur ca element de accent. Pentru un plus de confort vizual mai poți recurge la o soluție simplă și de bun gust. Aranjează pe podea câteva vase decorative cu design inedit care să adauge ambientului o notă naturală și de bun gust. 


Greșeli de design care distrug amenajarea mansardei 


Amenajarea mansardei într-un pod deja existent poate fi compromisă de o serie de erori frecvente, mai ales în rândul celor care se află pentru prima dată în fața unui proiect de acest gen. Spre exemplu, la dormitoarele tip mansardă în proiectele privind amenajările interioare, patul este adesea amplasat în partea cea mai joasă a spațiului. Cei care fac această alegere se expun singuri riscului de a se lovi cu capul de plafon ori de câte ori se ridică din pat. 

O altă greșeală care poate ruina o idee reușită de mansardă vizează lipsa izolației corespunzătoare. 


Acest pas este esențial pentru confortul tău, deoarece mansarda se află la cel mai înalt punct al construcției, fiind practic conectată la acoperiș. În absența unei izolații adecvate, aerul pe timpul verii va fi irespirabil, iar în sezonul rece vei îngheța de frig. O idee utilă pentru asigurarea confortului termic pe timpul iernii o reprezintă sistemul de încălzire prin pardoseală, ținând cont că în majoritatea mansardelor caloriferele lipsesc cu desăvârșire. 



1.1. Idei de mansarde amenajate în funcție de rolul camerei


1.1. Amenajare mansarda - camera de copii in pod


Mansardele amenajate ca dormitoare se numără printre cele mai populare idei în rândul norocoșilor care dețin spațiu suplimentar în locuința lor. Dormitoarele la mansardă sunt ideale mai ales pentru familiile numeroase, dar și drept cameră de relaxare pe timpul zilei. 


Experții îți recomandă să așezi patul în punctul unde se unește tavanul cu peretele. Dacă proiectul de amenajare al dormitorului la mansardă implică și un birou sau o masă de lucru, atunci aceasta trebuie așezată în dreptul geamului. Peretele opus rezervă-l pentru dressing sau șifonierul de haine. 


1.1. Amenajare mansarda -copil care citeste in pat

Dacă te-ar tenta ideea de amenajare a mansardei tip cameră de zi, atunci înlocuiește patul matrimonial cu o canapea extensibilă. Completează designul cu ajutorul unei măsuțe de cafea, a două noptiere, rafturi pentru organizarea cărților sau pentru expunerea obiectelor decorative și a altor piese de mobilier care transformă spațiul într-o încăpere chic și funcțională. Poți miza pe mobila pentru living din lemn masiv, precum mese extensibile care să contureze un ambient cald, primitor, ideal întâlnirilor cu membrii familiei sau cu prietenii. Rafturile puse direct pe perete, tablourile și aplicele de iluminat vor întregi atmosfera reconfortantă.

1.1. Amenajare mansarda - canapele, masuta de cafea, televizor

1.1. Amenajare mansarda - masa cu scaune de dining

1.1. Amenajare mansarda - mobilier alb pentru living

1.1. Amenajare mansarda - pat, oglinda de podea, usa din lemn

Dacă ai o familie numeroasă ori ești pasionat de modă, atunci crearea unui dressing poate fi o idee insipirată de mansardare a podului. Achiziționează dulapuri din lemn masiv care emană un sentiment de căldură ambientului și completează tabloul cu ajutorul unei comode cu oglindă din același material.


1.1. Idei de mansarde amenajate în funcție de rolul camerei


1.2. Amenajare mansarda - canapea galbena, perne albastre, masute de cafea, rafturi de perete


Ideile de amenajare a mansardei în funcție de stilul modern trebuie să implice existența unui mobilier și a textilelor în tonuri cât mai simple. Axează-te pe o cromatică bazată de nuanțe de bej, crem, nude, gri, alb, negru. Pe acest fundal neutru, din punct de vedere al culorilor, poți așeza câteva piese colorate drept elemente de accent care să creeze un contrast vizual plăcut. Ca idei de mansardă modernă te poți orienta și către amenajarea spațiului cu ajutorul unei mese mari de dining, înconjurată de scaune în nuanțe nude sau modele tapițate din piele.


1.2. Amenajare mansarda - pat cu lenjerie alba langa fereastra, doua lampi de podea negre, perne decorative


Pentru un ambient aparte îți poți pune la încercare creativitatea evidențiind unghiurile tavanului cu un perete acoperit cu tapet sau vopsit în culori tonice ori prin personalizarea sa cu elemente decorative ieșite din tipare. Dacă te-ar tenta ideea conceperii unui perete accent, atunci poți alege o nuanță de albastru strălucitor, perfectă pentru amenajarea unei mansarde mici. 


Pentru încăperile care urmează designul modern sunt indicate și nuanțele de albastru închis sau petrol îmbinate cu elemente decorative în galben strălucitor. Pentru pardoseală alege lemnul de culoare închisă ori chiar marmura. În privința corpurilor de iluminat adaptate stilului modern, cele mai potrivite opțiuni sunt aplicele sau spoturile plasate în diferite zone ale camerei. 


Pentru persoanele care se regăsesc în stilul rustic, amenajarea unei mansarde din lemn este cea mai bună opțiune. Achiziționează fotolii din lemn masiv, surse de iluminat tip aplice sau pendule suspendate, obiecte decorative în ton cu estetica abordată și folosește un perete accent. Astfel, te poți orienta către perne decorative, elemente ornamentale din lemn, in, bumbac sau lut și covorașe artizanale în stil vintage. 


1.2. Amenajare mansarda - biblioteca din lemn, masa cu televizor, podea din lemn


Dacă spațiul îți permite, poți așeza o canapea din lemn masiv pe care să o încadrezi între două fotolii din același registru. Grinzile lăsate la vedere accentuează perfect caracterul rustic al unei mansarde. Nu uita să așezi pe un șemineu din lemn masiv câteva plante care nu necesită expunerea la lumină, dar care să confere spațiului acel aer natural, plăcut.


1.2. Amenajare mansarda - tavan cu grinzi si fereastra


Corpurile de iluminat trebuie să emane lumină caldă, complimentând astfel spațiul dedicat relaxării. Îmbină piesele din lemn cu elementele decorative din piatră, piese specifice stilului rustic. Pentru a crea un ambient cât mai aproape de cel natural, integrează în ideile de amenajări interioare ale mansardei combinații de nuanțe nude cu tonuri de galben, portocaliu sau portocaliu-maro. 


Dacă te regăsești în stilul de amenajare clasic, atunci include în ambient nuanțe de auriu, lămpi cu abajur, țesături fine, piese cu forme rotunjite și eventual, tapet cu motive simple. Stilul clasic se potrivește exclusiv încăperilor mari, în cazul amenajării mansardei la case. În caz contrar, riști să încarci vizual încăperile mici și să creezi fără să vrei o atmosferă mai mult sufocantă, decât una plăcută.


1.2. Amenajare mansarda - pat matrimonial, perete cu grinzi, doua tablouri


Dăruiește livingului sau dormitorului tău un aer sofisticat prin integrarea elementelor în nuanțe regale sau tonuri calde. Alege mobilă pentru dormitor din lemn masiv, precum o comodă elegantă sau un pat tapițat, un candelabru și o oglindă cu ramă în relief, care fără îndoială vor imprima camerei o eleganță atemporală. 


Stilul de amenajare industrial îmbină metalul și lemnul într-o armonie perfectă. Ideile de amenajare a unui pod locuibil tipic industrial prezintă la loc de cinste piese de mobilier din metal, paravane, elemente în nuanțe de maro, gri-maro și de cupru. Pentru a crea o ambianță primitoare inserează piese ornamentale, precum perne decorative sau covorașe în nuanțe deschise de portocaliu, verde sau albastru. Accentuează specificul designului industrial cu ajutorul unor ceasuri, scaune și becurile fără abajur.



2.  Amenajarea unei mansarde joase - Transformă podul casei în camera ta preferată


2. Amenajare mansarda - dulap din lemn alb, canapea mica, planta in ghiveci, usa alba din lemn



În cazul amenajării unei mansarde joase, aplică o serie de sfaturi simple pentru creionarea unei încăperi definite de eleganță. Pentru podea alege lemn în nuanțe de maro închis, gri, crem, bej, alb sau chiar negru. Având în vedere că masarda este joasă, poți vopsi tavanul în negru, îl poți lăsa simplu ori ai posibilitatea de a-l decora cu forme geometrice. 


Amenajarea unei mansarde mici și locuibile poate poate da bătăi de cap, deoarece limitează posibilitățile de organizare. Cu toate acestea, poți alcătui o cameră practică și funcțională, dotând suprafața liberă cu un stand pe roți ori un dulap cu ușă glisantă, în cazul dormitoarelor. Montează mai multe oglinzi, precum modelul tip puzzle pentru a spori luminozitatea și pentru a mări vizual încăperea. 


Nu ai nevoie de o mansardă foarte spațioasă pentru a te bucura de confort și un design de revistă. De asemenea, mai poți echipa încăperea cu câteva fotolii, o oglindă, dulapuri de diferite mărimi și obține un spațiu elegant pentru depozitarea lucrurilor personale, dar în care te poți relaxa citind sau servind o cafea alături de musafiri. În funcție de dimensiunea disponibilă, amenajarea unei mansarde mici poate fi transformată într-o baie suplimentară. Această idee este cu atât mai necesară în cazul familiilor cu mulți membri. 


Dacă dorești să personalizezi peretele accent folosind varianta tapetului, atunci caută culori deschise și imprimeuri cu linii verticale. De asemenea, pentru a suplimenta nivelul de luminozitate al spațiului de mici dimensiuni așează strategic 1-2 ghivece cu plante verzi.


2.  Amenajări ale mansardei în funcție de tipul locuinței 


3. Amenajare mansarda - comoda din lemn masiv cu oglinda, scaun mic, vitrina din lemn


Spațiul devine o provocare atunci când vine vorba de amenajările mansardelor. Dacă te numeri printre norocoșii care dețin încăperi mari, atunci poți implementa orice variantă de design interior dorești pentru mansardă, mai ales cel clasic. În schimb, ce sugestii le oferă designerii persoanelor care locuiesc la bloc și dețin mansardă comună cu alți vecini? Descoperă în rândurile de mai jos câteva idei minunate de idei de amenajare pentru pod, respectiv mansardă!


  • Idei de design pentru mansarda casei


Poți chiar să iei în calcul amenajarea unei mansarde tip open space ori ai libertatea să compartimentezi zona, transformând-o într-un spațiu multifuncțional. Integrează 2-3 culori și combină-le cu tonuri pământii sau neutre pentru o estetică uniformă. Pentru amenajarea mansardei la casă, împarte suprafața în zone pentru depozitare echipată cu dulapuri sau rafturi deschise.

3. Amenajare mansarda - spatiu compartimentat, pereti caramida, tavan din lemn, canapea, fotolii



Restul încăperii poate dobândi o altă destinație, în funcție de nevoile și preferințele tale. Astfel, ai libertatea de a te bucura de un living, o zonă de relaxare, un spațiu de joacă pentru copii sau un spațiu destinat odihnei. Alegerea îți aparține, dar ai în vedere ca zonele compartimentate să fie amenajate conform aceluiași stil. 


  • Idei de design pentru mansarde amenajate la bloc

Amenajarea mansardei la bloc reprezintă un avantaj de care se bucură foarte puțini proprietari de apartamente. Dacă trebuie să împarți acest spațiu cu vecinii, atunci poți recurge la soluția zidurilor false cu rol de protejate a intimității și de delimitare a zonei personale. 



Așadar, amenajarea unei mansarde lasă loc unui spectru larg de alegeri. Abandonează imaginea mansardei încărcate de zeci de obiecte acoperite de praf. Dă frâu liber imaginației, urmează ghidul de sfaturi utile, ține cont de personalitatea ta și transformă ca prin magie clasicul pod în oaza ta de relaxare după o zi activă. 


Surse foto: unsplash.com, pexels.com



Amenajarea holului lung și lat, îngust, pătrat sau oricum ar fi el este un pas important în designul locuinței. Asigură-te că alegi elemente care se potrivesc cu stilul și necesitățile tale, decorează-l așa cum simți și bucură-te de un spațiu cald și primitor, care îi va impresiona pe toți cei care îți vor călca pragul. 



Surse foto: pexels.com, unsplash.com, pixabay.com, freepik.com.