Ideea unui cămin cald, confortabil și primitor ne încântă și ne face să alegem cu foarte mare atenție mobilierul și decorațiunile atunci când ne mutăm într-o casă nouă sau când decidem să schimbăm designul interior al locuinței.
Șemineul a fost una din piesele forte de design interior, prezent în mai toate casele cu ștaif de-a lungul vremii și vremurilor. Mai este astăzi însă șemineul un imperativ atunci când vorbim de ultimele tendințe în materie de amenajări interioare?
Scurtă istorie a șemineului
În antichitate, oamenii se încălzeau cu ajutorul unei simple construcții de piatră în care făceau focul, adesea fiind așezată în mijlocul încăperii. Această mică vatră avea și rolul de a prăji alimentele, iar în jurul ei se adunau pentru a se încălzi și pentru a-și pregăti mâncarea membrii unei familii sau chiar membrii unei comunități mai largi. Fumul ieșea în exterior printr-o simplă gaură în acoperiș, evident o parte însemnată de fum rămânând înăuntru.
Încet, de-a lungul anilor, oamenii au început să își perfecționeze adăpostul, iar odată cu inventarea patului și a podelelor de lemn, strămoșul șemineului a fost mutat pe un perete exterior. Totodată, oamenii au început să dirijeze fumul pentru a rămâne cât mai puțin în interior.
Următoarea mare descoperire a fost coșul de fum. Din acel moment, adăpostul s-a transformat în cămin, cu pat, cu podele de lemn, cu o sursă de încălzire poziționată pe un perete care nu mai degaja fumul înăuntru – iată începuturile confortului.
Facem un salt în timp și ajungem la Benjamin Franklin, unul din părinții fondatori ai Statelor Unite ale Americii, cât și un mare inventator. În anii 1700, celebrul om de stat a inventat soba Franklin – o sobă din fontă, așezată în centrul camerei pentru a produce mai multă căldură în sistem radial. Soluțiile propuse de Franklin au fost atât de ingenioase, încât soba putea încălzi mai multe camere fără pierderi, grație unui sistem complex de tubulaturi de recuperare a căldurii.
După această uimitoare invenție, la sfârșitul secolului al XVIII-lea apare deja descrierea primului șemineu încorporat în peretele casei. Rumsford este numele celui care a publicat documentele în care descria acest șemineu care a fost repede preluat de membrii înaltei societăți, fiind prezent în multe conace și castele până aproape de sfârșitul secolului al XIX-lea.
Șemineul în tendințele designului de interior din 2021
În secolul XX, șemineul a jucat un rol important în estetica amenajărilor interioare, fiind îndrăgit deopotrivă de vedete de film, politicieni de vârf ori diverși oameni de afaceri. De asemenea, folosirea șemineului s-a bucurat de o subtilă reclamă făcută de o mulțime de filme produse de industria cinematografică.
Cum este perceput șemineul în al doilea deceniu al secolului XXI?
Ei bine, odată cu accelerarea progresului tehnologic și cu digitalizarea societății moderne, o mulțime de articole de mobilier și de elemente de design interior au dispărut ori și-au pierdut relevanța.
Nu este, însă, cazul șemineului. Deși designul modern vine cu propuneri minimaliste și substituie multe elemente precum lemnul masiv ori sobele din teracotă cu altele mult mai rentabile și mai ușor de produs în masă, șemineul s-a adaptat vremurilor, cum a făcut-o dintotdeauna. Astfel, în 2021, folosirea șemineelor ne arată un trend pronunțat ascendent, iar gama variată de oferte prezente în piață dezvăluie interesul crescut al oamenilor din diferite clase sociale pentru achiziția unui șemineu. O soluție modernă pentru iubitorii șemineurilor este dată de șemineele electrice – extrem de practice, păstrând fie aspectul vintage al șemineelor clasice, fie propunând designuri moderne.
Șemineul cu mecanism Cristina, marca Simex, îmbină elemente ale Rococo-ului cu materiale modern, cât și cu o tehnologie de ultimă oră. Rezultatul este un șemineu impresionant, electric și eclectic.
Șemineul încântă privirile prin liniile rotunde și sculpturile realizate manual, iar lemnul masiv în combinație cu sticla și metalul asigură o scenă perfectă pentru foc – acest element natural, dinamic, care fascinează de mii de ani omenirea. O adevărată bijuterie, șemineul Cristina este un exemplu excelent al succesului și prețuirii de care se bucură și astăzi șemineele de tip classic. Mai multe modele de șeminee din lemn masiv, marca Simex, cu mecanism electric, poți găsi pe site-ul nostru, aici.
Lasă un comentariu