Toată lumea își dorește să aibă o casă cât mai primitoare și cât mai autentică, care să emane căldură și bun gust. Ei bine, livingul rustic se încadrează întocmai în aceste cerințe, având niște caracteristici unice, care îl diferențiază de restul stilurilor de pe piață.

Amenajarea livingului rustic modern implică materiale naturale, culori calde, texturi tradiționale și elemente de design inspirate din natură. Mai mult, lemnul este un material de bază în acest stil, folosit atât pentru podele, cât și pentru pereți, mobilier și alte accesorii. 

Accentele moderne pot fi integrate însă cu ușurință într-un living rustic, pentru a aduce un aer contemporan și a crea un altfel de aspect, mai rar întâlnit. De exemplu, poți obține acest contrast printr-un șemineu modern cu aspect minimalist sau prin intermediul unor lămpi și lustre cu design modern, care vor fi în contradicție cu detaliile rustice, evidențiind în acest mod frumusețea elementelor tradiționale.

În continuare, vom vorbi pe larg despre principalele caracteristici ale stilului rustic, dar îți vom oferi și câteva idei interesante din care te poți inspira în amenajarea livingului tău.


1. Living rustic - caracteristicile stilului rustic


Amenajarea livingului rustic reprezintă, de obicei, alegerea oamenilor care își doresc să aducă o notă călduroasă și primitoare în locuința lor, dar și iubitorilor de tradițional. Caracteristicile stilului se inspiră din natură, după cum spuneam deja, și din viața de la țară, aducând în prim-plan elemente naturale, materiale autentice și detalii care reprezintă perfect confortul, dar și simplitatea, în aceeași măsură.


Una dintre caracteristicile cheie ale unei sufragerii rustice este, în mod evident, utilizarea lemnului. Acest material este folosit într-o varietate de moduri, de la podele din lemn masiv, la pereți din lambriu, mobilier din lemn masiv sau decorațiuni din lemn sculptat. Acesta are rolul de a aduce autenticitate în casa ta, creând o atmosferă foarte primitoare.


Mai mult, paleta de culori folosită în amenajarea livingului în stil rustic este, de obicei, una naturală și cât mai neutră, cu nuanțe de maro, bej, verde închis sau griuri deschise. 


Mobilierul dintr-un living rustic este, de cele mai multe ori, masiv, cu un aspect  vechi, care te face direct să te gândești la anii trecuți. Piese precum scaunele și mesele din lemn masiv, cu detalii sculptate și tradiționale, canapelele din piele sau țesăturile naturale, precum și comodele și dulapurile cu aspect vechi sau deteriorat adaugă un farmec aparte într-un living rustic și nu ar trebui să lipsească din această încăpere.


Accesoriile și decorațiunile joacă, de asemenea, un rol important în amenajarea unui living în stil rustic. Textilele naturale, precum covoarele din lână, pernele din bumbac sau in și draperiile din materiale naturale vor face și ele ca încăperea să fie completă, încadrându-se perfect în acest stil. De asemenea, poți găsi diferite decorațiuni, precum sunt vazele sau obiecte decorative vintage, în magazinele de specialitate. 


Nu în ultimul rând, o altă caracteristică importantă a unui living rustic este focalizarea pe confort. Canapelele și fotoliile moi, cu perne pufoase și pături groase, crează un mediu primitor și confortabil, în care să te relaxezi și să te bucuri de timpul petrecut în această încăpere din casa ta. Un șemineu sau o sobă din cărămidă, însoțite de un covor moale și de un fotoliu comod, adaugă un plus de personalitate într-un living rustic, transformându-l direct într-o oază de relaxare.


Living rustic -  caracteristicile stilului rustic- living rustic cu canapele albe


Living rustic -  caracteristicile stilului rustic- detalii rustice pe perete



2. Amenajare living rustic modern - cum să amenajezi încăperea perfectă

După cum ai aflat deja, amenajările interioare a livingului rustic se bazează pe mobilă de living din lemn masiv, pe corpuri de iluminat cât mai calde, iar dacă adaugi aici și un șemineu din lemn masiv, camera de oaspeți va fi completă. 


Așadar, alege întotdeauna piese de mobilier realizate din lemn natural, precum stejarul, bradul sau molidul, care au un aspect rustic și oferă o senzația de mobilier vechi, dar totuși elegant și modern. Poți opta pentru o canapea și fotolii cu cadru din lemn masiv, cu tapițerie în culori naturale sau în nuanțe de maro și verde, care să se potrivească perfect întregului decor. Alte elemente de mobilier mai mici, dar cu un impact mare, precum o masă de cafea, pot completa perfect aspectul livingului tău rustic.


De asemenea, după cum spuneam deja mai sus, corpurile de iluminat joacă și ele un rol important în amenajarea unui living rustic. Poți opta pentru unele realizate din materiale naturale, cu lumini calde, dar dacă vrei să îndrăznești mai mult, încearcă să îmbini o lustră modernă aici, dar care să se încadreze totuși în nuanțele reprezentative rusticului. Poți adăuga, de asemenea, lămpi de perete din lemn masiv, care să ofere o lumină difuză și să accentueze stilul acesta în întreaga încăpere.


Dacă te gândești să amenajezi livingul în acest fel, atunci pune pe lista „must have” și un șemineu, care este un alt element emblematic al unui living rustic. Poți opta pentru unul clasic, realizat din piatră naturală sau cărămidă, sau poți alege un șemineu modern. Indiferent însă de alegerea făcută, poți fi sigur că acest element nu te va dezamăgi, fiind, în același timp, și foarte practic, întrucât poate fi o sursă bună de încălzire pentru întreaga încăpere. 


Pe lângă mobilă, corpuri de iluminat și șemineu, poți să completezi amenajarea sufrageriei tale și cu alte elemente specifice stilului rustic. De exemplu, vorbim despre adăugarea unor perne din material textil în culori naturale. Poți opta, de asemenea,  pentru covoare din lână, unele cu motive tradiționale sau pentru covoare care să imite anumite elemente naturale. Acest stil are atât de multe opțiuni și posibilități de amenajare, încât cu siguranță vei găsi elementele perfecte, exact pe gustul tău.



Amenajare living rustic modern - cum poți amenaja un living rustic- living rustic cu biblioteca


Amenajare living rustic modern - cum poți amenaja un living rustic- sufragerie rustica


Amenajare living rustic modern - cum poți amenaja un living rustic- living rustic cu semineu


3. Amenajare living rustic - idei și sfaturi pentru amenajarea inspirată a spațiului


Designul interior al livingului rustic poate adăuga un farmec aparte în locuința ta și te poate face să te simți ca și cum ești în fiecare zi în mijlocul naturii, datorită elementelor specifice. Dacă îți dorești și tu un living în stil rustic, ai ajuns în locul care trebuie, pentru că noi îți vom oferi câteva idei extrem de practice, pe care trebuie neapărat să le iei în calcul. 


După cum spuneam deja, acest stil este caracterizat de căldură și de un vibe cât mai  primitor. Așadar, niște elemente esențiale vor rămâne întotdeauna canapelele din lemn masiv, dar și fotoliile din lemn masiv, aceste piese de mobilier fiind un adevărat „must have” în orice living rustic. Ele pot fi amplasate fie în centrul încăperii, fie lângă un geam, întrucât vor avea același impact asupra oaspeților tăi.


O altă idee pentru amenajarea unui living rustic este să folosești cât mai mult culori inspirate din natură, după cum spuneam anterior. Poți utiliza aceste nuanțe fie pe pereți, pe diferite textile, fie când vine vorba de accesoriile de decor, pentru a crea o atmosferă și mai  călduroasă în încăpere. De asemenea, pentru un impact și mai mare, alege să creezi un perete cu cărămidă sau placaj de lemn și te asigurăm că astfel nu vei da greș.


După cum spuneam deja mai sus, accesoriile sunt și ele foarte importante la acest capitol, astfel încât trebuie să le acorzi atenția necesară. Poți alege perne, pături și covoare din materiale naturale, precum lână, bumbac sau in, dar, în aceeași măsură, poți opta și pentru elemente decorative din lemn, cum sunt tablourile cu rame rustice, rafturi din lemn ori, bineînțeles, un șemineu din lemn masiv, care va fi elementul „vedetă”din încăperea ta. Mai mult, nu uita să adaugi și o măsuță de cafea tot din lemn masiv, dar și o bibliotecă confecționată din același material, ce poate fi umplută cu mai multe decorațiuni vintage. 


Un alt sfat important este să oferi o atenție destul de mare și podelei, care, de preferat, ar trebui să fie și ea din lemn masiv, cu aspect rustic, precum parchetul din lemn de stejar sau podelele din lemn vechi, chiar și refolosit. Aceste tipuri de pardoseli adaugă un aspect autentic în livingul tău și se îmbină perfect cu mobilierul despre care am discutat deja.


Nu uita nici de lămpile decorative rustice, dar nici de obiectele naturale, precum plantele, care se vor integra perfect în decorul creat.


Acesta este doar un exemplu de cum poți amenaja un living în stil rustic. Poți adapta aceste idei în funcție de preferințele tale și de spațiul disponibil, pentru a crea o sufragerie care să reflecte cu adevărat personalitatea și gusturile tale.



3. Amenajare living rustic - idei și sfaturi pentru amenajarea unui living rustic- canapea rustica3. Amenajare living rustic - idei și sfaturi pentru amenajarea unui living rustic- candelabru rustic

3. Amenajare living rustic - idei și sfaturi pentru amenajarea unui living rustic- corp iluminat rustic3. Amenajare living rustic - idei și sfaturi pentru amenajarea unui living rustic- fotoliu cleopatralux rustic

3. Amenajare living rustic - idei și sfaturi pentru amenajarea unui living rustic- fotoliu flora rustic3. Amenajare living rustic - idei și sfaturi pentru amenajarea unui living rustic- fotoliu vintage

3. Amenajare living rustic - idei și sfaturi pentru amenajarea unui living rustic-canapea veche rustica

4. Designul interior al livingului rustic - elementele care nu trebuie să lipsească

Și, pentru a ne asigura că sufrageria ta se va încadra întocmai în amenajările interioare de living în stil rustic, o să recapitulăm care sunt principalele elemente ce trebuie neapărat să se regăsească în casa ta, dacă vrei să nu dai greș.


În primul rând, lemnul este un material cheie în amenajarea rustică, deci trebuie să te asiguri că-l introduci în amenajarea sufrageriei rustice sub orice formă. Poți folosi lemnul pentru a crea pardoseli, pereți, mobilier și accesorii, după cum ai aflat deja. Alege lemnul masiv cu aspect vechi, dar optează oricând și pentru unul care are un aspect nefinisat și care pare că păstrează perfect aspectul său natural.


Mai mult, o paletă de culori naturale, precum bej, maro, crem și verde, este esențială pentru stilul rustic. Aceste nuanțe se integrează perfect cu elementele din lemn, dar și cu altele din natură. 

De asemenea, nu uita nici de texturile naturale, care joacă un rol foarte important în amenajarea rustică și poți folosi chiar și plante sau ramuri uscate sau alte elemente din natură, pentru a adăuga textură și a completa cu succes acest aspect.


Nu uita să adaugi în încăpere canapele și fotolii din piele naturală sau din lemn masiv, măsuțe de cafea, comode din lemn masiv și biblioteci cu un design vintage. Poți căuta unele piese de colecție chiar în magazinele de mobilier restaurat sau piese vechi, de unde vei lua adevărat opere de artă.


Dacă mai sus spuneam că nu trebuie să-ți lipsească obiectele decorative precum sunt  ramele din lemn vechi, poți adăuga, de asemenea, vase de lut sau olărit, suporturi de lumânări din lemn ori diferite sculpturi rustice, pentru a adăuga un plus de personalitate.


Pune accent mereu pe lumină naturală, dar și pe cea ambientală, întrucât iluminarea joacă un rol important în crearea atmosferei rustice în livingul tău. Poți opta pentru lămpi de podea, lămpi de masă sau candelabre vintage sau moderne, pentru a crea o lumină caldă și difuză în încăpere. 


Nu uita nici de accesoriile și obiecte personale, ce nu ar trebui să lipsească din niciun stil, cu atât mai mult din cel rustic. Un living de acest gen nu ar fi complet fără anumite obiecte personale, care să îți reflectă personalitatea și să îi pună pe ceilalți în temă despre cine ești cu adevărat. Vorbim deci despre tablouri, fotografii, cărți vechi, trofee obținute pe urma unei activități pe care o desfășori sau alte obiecte personale cu valoare sentimentală, care merită un loc special în casa ta.


Acestea sunt principalele elementele esențiale în amenajarea unui living în stil rustic. Doar cu ajutorul lor poți crea o atmosferă caldă, autentică și primitoare, în care să te simți cu adevărat acasă, așadar, fii sigur că nu ratezi niciun detaliu. 



4. Sufragerie rustică - elementele care nu trebuie să lipsească din amenajarea unui stil rustic- biblioteca rustica4. Sufragerie rustică - elementele care nu trebuie să lipsească din amenajarea unui stil rustic- canapea ins til rustic

4. Sufragerie rustică - elementele care nu trebuie să lipsească din amenajarea unui stil rustic- canapea vintage de trei locuri4. Sufragerie rustică - elementele care nu trebuie să lipsească din amenajarea unui stil rustic- dulap vintage


În concluzie, amenajarea unui living în stil rustic poate aduce un farmec aparte, dar și autentic în casa ta. Elementele esențiale precum lemnul, culorile naturale, texturile naturale, mobilierul rustic și obiectele personale joacă un rol important în tot acest proces. Cu puțină atenție la amănunte, dar și cu puțină imaginație, vei obține, cu siguranță, casa visurilor tale. Este important să achiziționezi piese de mobilier cât mai calitative, care să nu se deterioreze în timp și care să se potrivească perfect întregului decor. Ție cum ți se pare că arată un living amenajat în stil rustic?


Sursa foto: pexels.com, mobilasimex.ro