Există extrem de multe opțiuni din care poți alege când vine vorba de amenajările interioare. De la cele moderniste, vintage și până la cele mai elegante opțiuni, variantele sunt nenumărate. Totuși, în ultima vreme, o amploare destul de mare a început să o ia și stilul art deco în designul interior, care nu aduce doar rafinament, ci și multe alte caracteristici unice, pe care nu le vei mai regăsi în alte influențe.


Amenajarea locuinței în stilul art este una dintre cele mai fascinante și răspândite  mișcări de design din secolul al XX-lea, făcându-și simțită prezența chiar din perioada interbelică. Nu i-a fost prea greu să cucerească rapid pe toată lumea, întrucât aduce o eleganță aparte prin niște piese de mobilier caracteristice. Totuși, în același timp, stilul art deco este cunoscut și pentru simplitatea sa, lucru care-l face să fie ideal în designul interior.


În acest articol, vom discuta toate detaliile pe care trebuie să le știi cu privire la acest stil de amenajare. Îți vom dezvălui, în primul rând, ce este mai concret art design deco și când a apărut, iar mai apoi o să vorbim și despre toate caracteristicile care-l reprezintă. În final, îți vom da chiar și câteva idei prin care îți poți aranja locuința în acest fel, dar vom vorbi și despre greșelile pe care trebuie să le eviți, dacă nu-ți dorești să te îndepărtezi de la noțiunea de art deco.


1. Art deco în design interior - ce este și când a apărut 


După cum spuneam și mai sus, designul art deco s-a răspândit peste tot în lume de la începutul secolului al XX-lea, fiind un fenomen care a marcat cu adevărat lumea arhitecturii și a revoluționat-o complet. Chiar dacă tehnologia a evoluat, iar de atunci au trecut foarte mulți ani, caracteristicile art deco s-au păstrat în timp, iar eleganța oferită de acele vremuri este primită cu brațele deschise și în era tehnologiei.

Dacă restul stilurilor au niște nume clare, care te duc din prima cu gândul către epoca din care provin, cum ar fi modern sau vintage, numele de „Art Deco” este ceva mai special și provine din limba franceză. Practic, acesta este o prescurtare pentru „Arts Decoratifs”, termen ce a luat naștere încă din anul 1925, când orașul Paris a găzduit Expoziția Internațională de Artă Decorativă și Industrială Modernă.

 

În cadrul acelei expoziții, oamenii au putut să admire creațiile artistice noi apărute, care reprezentau întocmai caracteristicile principale ale stilului art deco. Era o estetică nouă pe atunci, care își dorea să depășească rapid granițele țării și să ajungă la inimile oamenilor la nivel global, lucru care s-a și întâmplat.  


De asemenea, istoria mai spune că art deco a fost și un răspuns la ritmul rapid al industrializării și noutăților apărute în perioada respectivă. După Primul Război Mondial, când lumea s-a confruntat cu o schimbare uriașă, iar panica era instalată peste tot, acest stil și-a dorit practic să aducă măcar pentru câteva momente optimismul și ideea unui nou început. Acesta a încorporat mai multe elemente ale diferitelor stiluri deja existente, astfel încât a reușit să surprindă prin unicitate și actualitatea vremurilor.


Totuși, trebuie să știi că pe lângă decorul interior, art deco și-a mai pus amprenta și pe arhitectură, modă și chiar și pe bijuterii. Extrem de multe obiecte vestimentare, cum sunt rochiile, dar și multe accesorii au preluat la vremea aceea elemente de design din această estetică, lucru care l-a ajutat să se răspândească și mai repede și să fie adoptat de tot mai multe persoane, care aveau nevoie de această gură de aer proaspăt.


Așadar, după cum ai putut vedea, stilul art deco reprezintă un capitol important în istoria designului și artei, iar influențele sale pot fi observate și astăzi în designul contemporan. Acesta a fost practic o reacție la schimbările semnificative ale epocii respective și a adus un set de caracteristici proaspete, moderne, dar și relativ sofisticate, pentru acele vremuri. Acum, că te-am convins că ai toate motivele pentru care să-ți dorești și tu ca propria locuință să fie inspirată de acest curent, în continuare îți vom oferi informații prețioase cu privire la regulile pe care trebuie să le respecți într-un design art deco.



1. Art deco interior design - ce este și când a apărut - birou negru, scaun de piele



1. Art deco interior design - ce este și când a apărut - canapea, fotolii, masa, lampa-min



1. Art deco interior design - ce este și când a apărut - fotoliu, lampa




2.  Stilul art deco - care sunt caracteristicile sale


Dacă mai sus, te-am introdus practic în această lume și am realizat o scurtă descriere și evoluție a acestui stil, în continuare, o să-ți oferim caracteristicile pe care se bazează interiorul art deco. 


În primul rând, unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie să le știi este utilizarea cât mai multor forme geometrice, cum ar fi linii drepte, cercuri, triunghiuri sau chiar și romburi. Designul este adesea simetric, reflectând un echilibru și o ordine clară, iar tu poți obține aceste efecte prin intermediul diferitelor piese de mobilier, obiecte de decor și a altor elemente cheie.


De asemenea, art deco renunță la ornamentele florale sau la cele prea colorate sau prea încărcate, pe care le vei regăsi în unele dintre stilurile anterioare și adoptă, în schimb, o înfățișare cât mai clară și mai curată. Acest lucru oferă încăperii un aspect simplu, dar și foarte modern, fără a elimina însă eleganța.


Totodată, mai trebuie să știi că acesta mai este asociat și cu utilizarea materialelor de înaltă calitate. Vorbim aici despre marmură, sticlă, dar și lemn masiv, pe care îl vei regăsi, cel mai probabil, în majoritatea pieselor de mobilier. Noi creăm propriile obiecte de acest gen, astfel încât calitatea este garantată, iar rezultatele vor fi conform așteptărilor tale.


Continuăm lista caracteristicilor acestui stil și vorbim, în continuare, despre paleta de culori pe care o vei regăsi aici. Este vorba despre nuanțe destul de îndrăznețe, poate chiar mai aprinse față de cele cu care ești obișnuit, care au practic rolul de a-ți crea acea atmosferă optimistă și de a personaliza cât mai mult spațiul în modul caracteristic. Combinații precum negru și auriu, argintiu și albastru sau roșu și negru adaugă o notă diferită designului, astfel încât le poți integra prin diverse detalii cheie.


Nu în ultimul rând, trebuie să aducem în discuție în această listă și iluminarea corectă. Acesta este un element esențial în stilul art deco, fiind caracterizat de diferite lămpi și lustre, care au fost proiectate pentru a oferi iluminare ambientală și a accentua, astfel, formele geometrice ale obiectelor de design despre care discutam mai sus.


Așadar, acum că știi ce este art deco, dar cunoști și caracteristicile sale, nu-ți mai rămâne decât să găsești ideile potrivite pentru a-ți amenaja și tu locuința astfel.



2. Stil art - care sunt caracteristicile sale- canapea vintage

2. Stil art - care sunt caracteristicile sale- living amenajat cu fotolii, canapea, lustra rotunda mare


2. Stil art - care sunt caracteristicile sale- living amenajat cu canapea, masa, decoratiuni, plante


3. Art design deco - idei de amenajare în acest stil


Dacă până acum am discutat despre caracteristicile stilului art deco, a venit momentul să-ți oferim câteva idei practice de amenajare, astfel încât să te inspiri cât mai mult și să-ți faci o idee mai amplă asupra acestui decor. 


Așadar, spuneam mai sus că decorul art deco se remarcă prin utilizarea culorilor îndrăznețe și puternice. Este important, în primă fază, să-ți alegi propria paletă pe care te vei axa pentru toată amenajarea. Poți opta pentru diferite nuanțe, cum ar fi negru, auriu, argintiu, roșu, albastru sau chiar și verde. Dacă alegi să le combini, atunci vei obține un contrast extrem de plăcut vizual, dar și foarte elegant.


Apoi, alege doar piese de mobilier care au contururi clare, linii drepte și materiale de calitate și, cel mai important, din lemn masiv. Poți opta pentru scaune cu spătar înalt, canapele din lemn masiv și masa din bucătărie sau din living tot din același material. Firma noastră are o fabrică proprie de producție, astfel încât te vei putea bucura de aceste piese direct de la producător, fie că vorbim despre mobila de living din lemn masiv sau despre un șemineu din lemn masiv, care poate fi elementul cheie din orice sufragerie. Cu cât mai mult alegi să integrezi acest material în designul interior, cu atât mai mult vei reuși să redai stilul art deco în toată splendoarea sa.


Pe lângă paleta de culori despre care am discutat mai sus, mai poți adăuga și diferite accente metalice, cum ar fi bronzul sau culoarea argintie, care adaugă o strălucire aparte și un plus de rafinament în acest decor. Poți alege să evidențiezi aceste accente prin diferite corpuri de iluminat, prin ramele oglinzilor, care să fie distribuite strategic în casă sau chiar și prin anumite piese decorative cu astfel de detalii cheie.


Când vine vorba de tapițeria pe care trebuie să o aibă fotoliile din lemn masiv din living sau restul mobilierului, alege una care să redea eleganța aparte care caracterizează acest stil. Poate fi vorba despre catifea, satin sau chiar și mătase, dacă bugetul îți permite. Totuși, aceste materiale nu trebuie să se rezume neapărat doar la piesele de mobilier dacă nu îți dorești acest lucru, ci se pot regăsi și în alte detalii, cum ar fi draperiile din living și dormitor sau chiar și pernele.


Nu uita să completezi întreaga amenajare cu diferite obiecte decorative, cum ar fi vaze de sticlă colorată, diferite sculpturi sau statuete unice, care pot fi adunate chiar și din magazinele de antichitate sau din vacanțele în care ai fost de-a lungul timpului. Acestea adaugă o unicitate aparte spațiului și oferă fix doza de personalitate de care fiecare casă are nevoie.

Cu aceste idei de amenajare în stilul art deco, îți poți transforma cu ușurință spațiul obișnuit din casă într-un interior elegant și puțin sofisticat, prin intermediul pieselor de bază despre care vorbeam. Nu uita faptul că mobilierul din lemn masiv are un rol bine întemeiat aici, astfel încât ar trebui să te axezi preponderent pe el. Nu ezita să ne contactezi, dacă îți dorești să te bucuri de o calitate superioară, direct de la producător.


3. Stilul art deco - idei de amenajare în acest stil- bufet de lemn cu tv3. Stilul art deco - idei de amenajare în acest stil- semineu de lemn

3. Stilul art deco - idei de amenajare în acest stil- living amenajat cu canapea albastra, pereti albi

3. Stilul art deco - idei de amenajare în acest stil- canapea vintage3. Stilul art deco - idei de amenajare în acest stil- canapea vintage alba

4. Art deco în interior - greșeli pe care să le eviți într-o astfel de amenajare


Integrarea stilului art deco în designul interior îți poate aduce extrem de multe beneficii în locuința care va avea parte de o transformare totală. Cu toate acestea, dacă mai sus ți-am spus cum ar trebui să arate practic acest stil, în continuare vom vorbi despre greșelile pe care trebuie să le eviți, dacă îți dorești să te bucuri de cel mai bun rezultat final.


Decorul art deco de interior este cunoscut pentru simplitatea și eleganța sa, după cum am vorbit până acum. În acest sens, este important să eviți supraîncărcarea spațiului cu prea multe ornamente sau detalii. În loc să adaugi prea multe lucruri care nu au un rol bine definit în încăpere, alege câteva piese de mobilier sau accesorii cheie, care să fie și funcționale, practice, dar și frumoase, în aceeași măsură.


Mai mult, simetria este o caracteristică cheie a stilului art deco. Asigură-te, așadar, că ai un echilibru bine stabilit între elementele de mobilier și restul decorațiunilor din încăpere. Nu așeza lucrurile la întâmplare, ci fă-ți un plan înainte și gândește fiecare amănunt în parte cât mai atent.


De asemenea, spuneam anterior că nuanțele îndrăznețe și contrastele de culori sunt un aspect semnificativ al acestui stil. Totuși, alegerea unei palete de nuanțe inadecvate sau utilizarea unora prea strident poate face ca spațiul să pară prea aglomerat. Optează, în schimb, pentru o paletă potrivită și echilibrată, care se îmbină armonios.


Deși materialele considerate a fi prețioase sunt caracteristice stilului art deco, folosirea excesivă a acestora poate duce la o senzație de exagerare, iar aici putem vorbi despre marmură sau sticlă. Menține și aici un echilibru și alege materiale care se potrivesc cu dimensiunea și funcționalitatea spațiului tău.


Nici corpurile de iluminat nu trebuie să fie neglijate, întrucât ele joacă un rol important în toate amenajările, iar art deco nu face o excepție. Plasează strategic diferite lămpi de perete sau de podea, pe lângă clasicele lustre, astfel încât să accentuezi anumite detalii din încăpere sau pur și simplu să creezi acel spațiu intim de care fiecare persoană are nevoie.


Totodată, chiar dacă este esențial să respecți anumite reguli de amenajare pentru a reproduce cât mai precis acest stil, nu trebuie să uiți de propriul confort, care este cel mai important aspect dintre toate. Asigură-te că amenajarea ta păstrează un echilibru între aspectul artistic și utilitatea practică, iar întregul mobilier pentru care ai optat să fie unul confortabil.

În final, nu uita că designul art deco se bazează pe detalii fine și elegante. Neglijarea acestor aspecte ce par inițial nesemnificative, cum ar fi mânerele ușilor sau cadrele oglinzilor, poate afecta aspectul general al amenajării tale.


4. Art design deco - greșeli pe care să le eviți când amenajezi art deco - dulap și masa de lemn4. Art design deco - greșeli pe care să le eviți când amenajezi art deco - bufet si masa de lemn



În concluzie, amenajarea în stilul art deco este răspunsul ideal pentru persoanele care își doresc să obțină în propria locuință multă eleganță, stil, dar și un aer fresh, diferit față de ceea ce există în general. Tu ți-ai amenaja casa în designul art deco?


Sursa foto: pexels.com, mobilasimex.ro