Holul este primul spațiu din locuința ta cu care musafirii intră în contact, așa încât el va fi responsabil de prima impresie și merită toată atenția ta. În plus, este spațiul în care și tu pășești prima dată când intri în casă, așa că trebuie să fie amenajat cât mai practic și mai comod. Amenajarea holului devine, astfel, o provocare, însă la final te vei bucura de un spațiu cald și primitor. Pentru a face această experiență una cât mai ușoară, de la început până la sfârșit, găsești în continuare sfaturi, strategii și idei inspirate de la care să începi.
1. Amenajarea holului: între practic și aspectuos
Amenajarea unui hol mic, deși tendința ar fi să crezi că minimalismul este mai simplu, s-ar putea să pună mai multe probleme decât amenajarea unui hol mare. Adesea, spațiile micuțe sunt mai dificil de amenajat, pentru că presupun alegeri mult mai ferme.
Pe de altă parte, și amenajarea unui hol mare vine cu multe provocări, în special aceea de a ști când să te oprești din mobilat și decorat, pentru a nu aglomera un spațiu în dorința, de altfel benefică, de a-l dota cât mai bine.
Ideile de amenajare pentru un hol mic sau lung, open space sau în formă de L, deși diferite în final, au în comun două lucruri: pragmatismul și estetica. Ideile de holuri, în general, oricât de creative și ieșite din comun ar fi, nu pot să nu țină cont de nevoia de funcționalitate, însă fără a lipsi camera de bun gust.
Astfel, holurile amenajate cu stil ascund câteva secrete:
- Elemente decorative practice. Alege elemente decorative ce satisfac și unele funcționalități. De exemplu: coșurile și cutiile decorative sunt perfecte pentru a stoca diverse obiecte în hol (cheile, mănușile, alte accesorii), însă le poți utiliza și pentru a crea un accent vizual interesant, alegându-le de o manieră care să se potrivească cu decorul general al holului, creând armonie vizuală, contraste sau geometrii inedite.
- Iluminat strategic. Iluminatul adecvat poate contribui la îmbunătățirea aspectului estetic al holului și la crearea unei atmosfere primitoare. Combină iluminatul general cu cel localizat, pentru a evidenția anumite elemente (o pictură, o plantă decorativă, un suvenir etc.) și nu ezita să folosești corpuri de iluminat impresionante.
- Spații de trecere bine definite. Într-un spațiu în formă de L, spre exemplu, utilizează idei de mobilier pentru hol și elemente decorative ce pot crea spații de trecere bine definite. De exemplu, o bancă sau un separator de cameră plasat strategic poate separa holul de alte zone, fără a încărca spațiul.
Acestea sunt doar câteva exemple, pentru că paleta de idei este mult mai largă, iar tu poți fi oricât de creativ, pentru a crea spațiul de care ai nevoie.
2. Amenajări de holuri - criterii utile
Amenajarea unui hol lung este complet diferită de amenajarea unui hol pătrat. Fiecare spațiu are particularitățile lui și fiecare persoană care locuiește în el are nevoi și dorințe particulare. Ca să creezi cel mai frumos hol, trebuie să ții cont de amândouă. Dacă nu te-ai hotărât încă ce fel de hol îți dorești, aici găsești detaliile de arhitectură și design care, puse cap la cap, te vor ajuta să-ți faci o idee mult mai clară despre ce îți dorești.
Funcționalitate: prioritizarea ei este esențială în amenajarea unui hol. Gândește-te la modul în care vei utiliza spațiul și la nevoile tale. Există suficient spațiu de depozitare pentru obiectele personale? Ai un spațiu dedicat pentru a-ți schimba încălțămintea? Culoarul de trecere este liber, suficient de larg și luminos?
Forma holului există deja, însă stilul pe care ți-l dorești încă se află sub controlul tău: vrei ceva tradițional sau modern? Cu detalii și ornamente complexe sau minimalist? Scandinav, rustic, industrial, modern - acestea și multe alte stiluri pot transforma un spațiu simplist într-unul fermecător.
Elemente decorative: cu ajutorul lor, poți transfera din propria personalitate și propriul stil holului tău. Poți include oglinzi, tablouri, fotografii sau alte obiecte de artă pentru a adăuga accente vizuale interesante. E important să se integreze armonios cu tema generală a holului și să nu încarce prea mult spațiul.
În funcție de poziționarea holului în locuință, stilul pe care l-ai îmbrățișat, dimensiunile lui, dacă stai la casă sau la bloc, vei putea să îl amenajezi așa cum îți dorești tu. Este recomandat să explorezi modelele de holuri amenajate în diverse stiluri, pentru a-ți face o idee despre cum ar putea arăta holul tău.
2.1. Amenajări de holuri mici și înguste versus mari, spațioase
Amenajările pentru un hol mic trebuie să urmărească atingerea unui obiectiv foarte concret: să fie practic, dar cochet, bine organizat, dar primitor. Pentru asta, este nevoie să pui accentul pe câteva elemente:
Culori deschise și luminozitate. Pentru a crea senzația unui spațiu larg într-un hol mic sau lung, alege culori deschise pentru pereți și podea: acestea vor reflecta lumina și vor face ca holul să pară mai mare. De asemenea, agățând oglinzi pe pereți, vei amplifica efectul de lumină și vei crea iluzia de adâncime.
Optimizarea spațiului. Într-un hol mic sau lung, este esențial să folosești fiecare centimetru disponibil în mod eficient. De exemplu, poți adăuga rafturi suspendate sau cuiere pentru haine pentru a crea spații suplimentare de depozitare.
Astfel, ideile de amenajare pentru holurile mici pot deveni dintr-o provocare, un rezultat cu care să te mândrești.
În ceea ce privește amenajările de holuri mari, flexibilitatea este mult mai mare și poți explora tot felul de soluții și strategii. Spre exemplu, poți crea zone distincte pentru diferite scopuri: poți avea o zonă de intrare, cu un cuier sau un dulap pentru depozitarea hainelor și a încălțămintei, o zonă de așteptare cu un set de canapele și o masă de cafea și o zonă de lucru sau de studiu cu un birou și o bibliotecă. Ar fi păcat să nu profiți de spațiul generos pentru a adăuga iluminare impresionantă în hol, precum un candelabru mare și spectaculos în centrul holului. Ai tot ce îți trebuie pentru a te juca cu nuanțe și culori: vibrante sau contrastante, poți utiliza perne colorate, perdele sau tapet în culori puternice pentru efecte dintre cele mai deosebite.
Nu uita nici de plantele mari de interior, pentru un aer proaspăt și o atmosferă naturală. Acestea vor umple spațiul și vor da mai multă viață designului holului, indiferent dacă alegi vasele mari, pe podea sau pe mobilier ori rafturi, ceea ce nu poți face în holurile mici, amenajate după alte reguli.
2.1. Amenajări de holuri mici și înguste versus mari, spațioase
Da, poți folosi un hol și pe post de dressing. Desigur, nu vei face asta cu holul de intrare, pentru că acela are deja o funcție destul de bine definită, însă o poți face cu orice alt hol din locuința ta.
Rafturile și polițele sunt primele ce îți vin în minte, iar dacă holul este înalt, cu atât mai bine: vei avea mai mult spațiu pentru pantofi, genți, cutii de depozitare și alte accesorii sau obiecte. O oglindă mare este, de asemenea, o adiție inspirată: pe lângă faptul că îți permite să examinezi outfitul din toate unghiurile, dacă holul este de dimensiuni reduse, lumina va crea iluzia unui spațiu mai mare. Nimic nu te oprește să creezi aici un colț de relaxare, prin adăugarea unei canapele micuțe sau a unui scaun ori fotoliu confortabil. Acesta poate fi un loc unde să te încalți sau să-ți organizezi îmbrăcămintea, dar și un refugiu pentru momentele în care ai nevoie de câteva minute de pauză, de liniște.
2.1. Idei de amenajare hol lung și îngust
Având în vedere că holul, de cele mai multe ori, este un spațiu îngust și lung, este important să te folosești de proporții și simetrie pentru a crea un echilibru vizual plăcut. Alege mobilier și elemente de decor care se potrivesc cât mai bine cu dimensiunile holului și care contribuie la menținerea unei simetrii armonioase.
Pe lângă proporții și simetrie, mai există și alte trucuri de care te poți folosi în contextul amenajării unor holuri lungi și înguste:
culorile deschise creează, așa cum am mai evidențiat, iluzia unui spațiu mai mare, la care poate contribui și iluminatul ambiental potrivit, ce face din holurile înguste amenajări fermecătoare;
oglinzile mari amplifică efectul de expansiune a spațiului;
dacă vrei să adaugi un element vizual interesant și să creezi senzația de lățime într-un hol îngust, te poți orienta spre o pardoseală în diagonală;
poți folosi mobilier din lemn masiv, dar evită piesele voluminoase, pentru că pot aglomera spațiul; piesele mai mici și cu picioare înalte sunt excelente;
dacă ai suficient spațiu, poți crea zone funcționale distincte în hol pentru a separa vizual spațiul și pentru a-l organiza mai bine; intră aici cuierul pentru haine, scaunul de relaxare și zona de depozitare;
accentuează liniile verticale în designul holului pentru a atrage atenția în sus și a crea o senzație de înălțime; poți face asta cu tablouri sau decorațiuni verticale.
Acestea sunt doar câteva idei pe care le poți folosi în amenajarea holului, iar rezultatul va fi cel puțin pe măsura așteptărilor.
Nu uita de siguranță: asigură-te că spațiul amenajat este sigur, indiferent de forma sau stilul lui. Alege materiale rezistente și durabile, evită suprafețele alunecoase și nu poziționa, lângă culoarul de trecere, obiecte ce ar putea provoca accidente. În plus, vezi ca decorațiunile prinse în perete să fie bine fixate și verifică-le periodic.
3. Amenajări hol: stiluri populare, ce nu se demodează
Ideile de amenajare pentru holul de intrare în apartament, la bloc, poate fi ușor diferită de cea pentru amenajare holului la casă, când stai la curte. Există câteva ajustări pe care trebuie să le faci, însă principiile de bază de mențin, iar stilurile dintre care poți alege sunt aceleași. Nu trebuie decât să vezi ce ți se potrivește și să faci o alegere finală.
Amenajarea unui hol rustic este perfectă pentru o casă la țară, într-un loc mai izolat, pentru a crea o atmosferă de poveste, dar nimic nu te oprește să optezi pentru acest stil la bloc.
Iată ce presupune:
Pardoseală și pereți din lemn sau lambriu: acestea vor adăuga căldură și un aer atemporal, tradițional.
Culori naturale, inspirate din natură: nuanțele de maro, ocru, verde, bej sau gri închis pot completa fabulos aspectul rustic. Sunt de evitat, în acest context, culorile stridente sau prea intense.
Dacă ai posibilitatea, optează pentru elemente din piatră sau cărămidă expusă în decorul holului. Fie că îți creezi un perete „accent” sau acoperi podeaua ori treptele scării, vei oferi holului tău un aer rustic autentic.
Folosește întotdeauna mobilă de hol din lemn masiv, eventual cu elemente din fier forjat.
Elemente decorative rustice, care să completeze stilul ales: oglinzi cu rame de lemn învechit, lămpi din fier forjat, tablouri cu peisaje naturale sau obiecte din lemn și lemn sculptat.
Lumină caldă: ideal ar fi să provină de la lămpi cu becuri de filament sau lămpi cu abajururi din materiale naturale, pentru a crea o atmosferă primitoare și intimă.
Texturi naturale: perne și covoare din lână, plante în ghivece din lut, perdele din bumbac, lenjerie de pat din in, pentru un aspect confortabil și primitor.
Dacă holurile rustice nu sunt ceea ce căutai, s-ar putea să ți se potrivească ideile de amenajare a holului în stil modern:
Folosește culori neutre și tonuri pastelate: alb, gri, bej sau tonuri palide de albastru și verde. Acestea creează o atmosferă luminoasă și spațioasă în holul modern.
Alege un stil de iluminat minimalist și elegant: aplice luminoase, spoturi încorporate în tavan sau LED-uri, pentru un aer contemporan.
Ideile de mobilă pentru hol trebuie să fie orientate spre linii curate și simple, pentru un aspect minimalist și modern. O consolă cu un design simplu și un cuier pot fi tot ce ai nevoie în amenajarea holului.
Pentru a menține aspectul ordonat, va trebui să apelezi la soluții de stocare ascunse: dulapuri cu uși glisante sau cuiere cu spațiu de depozitare în interior.
Accentele geometrice sunt reprezentative pentru stilul modern: de la covoare, la oglinzi și decorațiuni, alături de câteva piese de artă contemporană, holul tău va deveni imediat modern și sofisticat.
Nu uita de plantele decorative, pentru a aduce o notă naturală și vie în decor. Ideale sunt cele cu frunze verzi bogate sau suculentele ori ferigile.
Desigur, acestea sunt doar sugestii pentru decorarea holului. Poți să-ți creezi propriul stil, să faci un mix între cele prezentate sau să optezi pentru unul cu totul diferit. Indiferent ce holuri și amenajări ai alege, important este să fii mulțumit cu rezultatul final.
4. Idei de amenajare hol: intrarea în casă și prima impresie
Holul și amenajarea lui îți oferă destulă flexibilitate pentru a crea un spațiu pe gustul tău. Nu este nevoie să respecți cine știe ce reguli rigide. Te poți juca cu decorațiunile și piesele de mobilier, însă ar fi bine să ai un cuier sau un dulap pentru haine și o oglindă. Acestea sunt elemente esențiale pe care ar trebui să le ai într-un hol pentru a-l face funcțional și practic, iar pe lângă ele poți adăuga orice altceva simți că ți-ar folosi sau ți-ar plăcea.
Un suport pentru umbrele este întotdeauna binevenit. Mai poți adăuga covorașe, pentru a proteja podeaua sau a adăuga un element decorativ și ele pot folosi, în plus, la reținerea prafului și a murdăriei de afară. Un suport pentru chei, potrivit cu designul holului, este util pentru a ține cheile organizate și la îndemână și poate fi și o decorațiune inspirată.
Dacă holul tău este conectat direct cu zona de living sau cu alte încăperi, poți utiliza un separator de spațiu, cum ar fi un perete parțial sau un raft, pentru a crea o delimitare vizuală între acestea. Nu în ultimul rând, asigură-te că holul este iluminat în mod uniform și eficient.
5. Decorațiuni pentru holul tău
Decorațiunile din holul de la intrare trebuie să fie alese cu multă grijă și atenție. Modelele de holuri amenajate în spatele locuinței sau între camere sunt mai puțin pretențioase când vine vorba de decorațiuni.
În orice caz, iată câteva idei de decorațiuni pentru hol:
tablouri sau fotografii care îți plac și care reflectă gusturile și interesele tale;
oglinzi funcționale sau decorative, cu rame interesante sau cu forme neobișnuite;
plante de interior, pentru prospețime;
tapiserii sau perdele decorative;
un covor care să se potrivească cu stilul și dimensiunile holului;
figurine, vaze, lămpi de masă sau suporturi pentru lumânări, pentru a completa designul;
lămpi de perete sau lustre cu designuri decorative.
Ideile pentru amenajarea holului nu se opresc dacă nici tu nu te oprești din a fi creativ. Tot ce trebuie să faci este să-ți dai voie să explorezi.
Amenajarea holului lung și lat, îngust, pătrat sau oricum ar fi el este un pas important în designul locuinței. Asigură-te că alegi elemente care se potrivesc cu stilul și necesitățile tale, decorează-l așa cum simți și bucură-te de un spațiu cald și primitor, care îi va impresiona pe toți cei care îți vor călca pragul.
Surse foto: pexels.com, unsplash.com, pixabay.com, freepik.com.
Lasă un comentariu